OBRAZEM: V Galerii Teplice oslavili Den mrtvých po mexicku
Pestrobarevné masky, to byl mexický halloween v teplické Galerii. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Teplice – Ve stylu mexického Dia de los Muertos, tedy v překladu Dne mrtvých, oslavili v sobotu odpoledne svátek zemřelých v teplickém obchodním centru Galerie Teplice.

V mexickém pojetí je tento svátek velkou celospolečenskou událostí s podtextem veselé oslavy života. „Letošní halloweenský program pro děti jsme pojali trošku jinak a inspirovali se právě hlavně barvami, které tomuto svátku v Mexiku dominují,“ vysvětluje vedení centra.

Galerie byla u této příležitosti netradičně vyzdobená, v obchodních prostorách se konal zábavný moderovaný program. Mohli jste si třeba vyzkoušet práskání bičem pod dohledem zkušeného Zorra, děti prošly halloweenskou stezkou, velký zájem byl třeba o malování na obličej. A kdo se těšil na dlabání dýní, tak také nebyl zklamaný.

Víte, že…

Podle mexické verze přicházejí duše zemřelých v dušičkovém období na zem, aby navštívily své pozůstalé příbuzné. Ti jim na hroby pokládají květiny, ovoce, pečivo i nápoje a drží zde noční stráž, během níž na hrobech hodují v rituálním kontaktu s dušemi zesnulých. V obchodech a na tržištích se prodávají cukrové i čokoládové lebky a veselí kostlivci. Mexičané pojímají smrt jako součást života, kterou na Dušičky bujaře oslavují i průvody v maskách koster a dalších monster.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=jRtIUdSmQHA

Fotogalerie

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru