Most - Učinila rozhodnutí v říjnu roku 1992. Za tři měsíce měla svůj první salon, se zařízením, s nabídkou zboží a byla rozhodnutá dělat svou práci jinak. Vzorem jí byl prvorepublikový řezník, hlavním impulsem k podnikání však byla její vlastní svatba. Nelíbil se jí přístup v salonu, kde se chtěla na svatbu obléknout. Díky tomu otevřela Petra Vyoralová v Mostě 19. ledna 1993 první svatební salon, dala mu název podle místa, kde se nacházel.

Nevěsty z regionu, ale i celé České republiky obléká Svatební salon Delta dodnes. Obyčejné dívky, náročné zákaznice a čím dál více se na ni obracejí i slavné české osobnosti. Podívejme se blíže na čtvrtstoletí podnikání této zajímavé dámy v jejím vyprávění.

Jak to začalo

Chystala jsem se na svoji svatbu. Chtěla jsem mít pěkné šaty, tak jsem zajela do jednoho salonu. Chovali se tam ke mně tak, jako bych je obtěžovala, tak jsem si řekla to ne, tyto služby musejí vypadat jinak. 10. října roku 1992 jsem se rozhodla, že otevřu svatební salon a 19. ledna 1993 se tak stalo. S nakoupenými šaty, se zařízeným malým prostorem, v nově otevřeném nákupním centru Delta v Mostě. Centrum Delta bylo přilepené na nejvyšší mosteckou budovu, tehdejší ředitelství SHD. Nabízelo nové obchody s módním zbožím, bylo hojně navštěvované a oblíbené. Dodnes můj salon nese název Delta.

Učila se sama, měla ale vzor, řezníka Vejdu

Díky tomu, že jsem od začátku procházela vším sama, ať už to bylo praní nebo žehlení šatů, komunikace se zákazníky a rozšiřování služeb, tak dnes můžu říct, že k tomu po těch 25ti letech mám co říct, protože jsem na všechno za ty roky přišla sama. Ale měla jsem na počátku svůj vzor, co se podnikání týče, byl jím prvorepublikový řezník pan Vejda, který měl řeznictví na Skupovce, já jsem pro něj nějaký čas pracovala. Dnes by se tomu řeklo manažerka, tehdy se tomu říkalo děkuji paní Petro. Viděla jsem u něj jak správně přistupovat a chovat se k zákazníkům a takový ten drive na to dělat něco jinak. Tak to mě naučil tento úžasný pán, který už tu dnes bohužel mezi námi není.

Nákupčí bez internetu a spedičních firem

Při otevření jsem měla 12 šatů, objednávaly se další šaty, ale tehdy nebylo jednoduché, přivézt šaty do Česka ze zahraničí. Začala jsem podnikat v době bez internetu, což si dneska zřejmě málokdo umí představit. Vše se posílalo poštou, korespondence se vyřizovala písemně. Když jsem chtěla přivézt šaty jen z vedlejšího Německa, kde jsem navázala spolupráci s jednou firmou, znamenalo to pro mě, postavit se v Rozvadově do řady mezi kamiony, i když jsem jela osobákem, a být tam třeba dva dny v koloně, protože jsme byli ti, co vezou zboží, které je nutné na hranicích proclít. Dnes mi spediční firma pošle mail, že zásilka je v letadle nad atlantickým oceánem a než zásilka dosedne, já už ji mám proclenou a druhý den na obchodě. Zaplatím jen clo a poplatky spediční firmě, to je celé. Dnes se obchoduje i s třetím světem, což před 25 lety bylo nemožné.

Výběr zboží

Co se dodnes nezměnilo, je objednávání zboží, vždycky si ho jedu osobně prohlédnout a takzvaně osahat. Jsme pozváni na představení nových kolekcí na následující rok, například již nyní v březnu pojedu na představení kolekce na rok 2019. Z nabídky si vyberu a zboží mi začne chodit do salonu někdy v září, říjnu. Takto to probíhalo i před 25ti lety, s tím rozdílem, že jsem ještě týden lítala po celnici.

Zákaznice před 25 lety a dnes

Strašně ráda na tu dobu vzpomínám. Ty holčiny tehdy přišly, bylo to pro ně nové a ony byly šťastné, že šaty vidí a můžou si je osahat a vyzkoušet. Protože do té doby skoro nebylo možné na svatební šaty v obchodě narazit. Hodně se šilo, buď doma, nebo u švadlen. Několik šatů se dalo zakoupit v některých buticích třeba v Praze, ale svatební salony teprve vznikaly. Zákaznice nebyly ovlivněné internetem a sociálními sítěmi jako dnes. Ve chvíli kdy nevěsta přišla, oblékla si šaty a viděla, že jí sluší, že se v nich dobře cítí, tak byla strašně šťastná, spokojená, doladili jsme jen doplňky. Dnes mají děvčata prostudovaný internet horem dolem, bez ohledu na jejich postavu nebo styl a tak nakonec hodně tápou. Nejvíc se těší, až si fotku ze zkoušení šatů hodí na Facebook a napíšou: Tak holky, které? To je podle mě to nejhorší, co můžou udělat. Nevěstě musí šaty nejen slušet, ale především se v nich musí dobře cítit. To poradkyně přes Facebook nepoznají. Zbytečně můžou nevěstu znejistit a zkoušení jí zbytečně zkomplikovat.

Jak se těch 25 let podnikalo

Podnikalo se a podniká dodnes takzvaně ve vlnách, dnes už vím, že to tak je a nezaskočí mě to. Tento byznys je postaven na populačních vlnách. A ty jsou velmi skokové, další věcí je ekonomická situace. Absolutní dno jsme si v salonu zažili v roce 2009 a pár let poté, tehdy spadly počty svateb a uzavřených manželství oproti roku 2007 až na polovinu. Přitom jsem si nikdy nemohla dovolit koupit nekvalitní šaty, vždy jsme v salonu udržovali jistý standard kvality. Navíc jsem vždycky musela dodržovat podmínky firem na množství odebraných šatů.

Došlo i na vyhoření

Někdy kolem dvacátého roku mého podnikání jsem bylo rozhodnutá, že už šatů bylo dost, že už nemůžu jet na jediný veletrh, koupit ani jedny šaty, protože jsem byla totálně vyhořelá, přestalo mě to i bavit, měla jsem pocit, že do toho dávám tisíc procent bez nějakého zvláštního efektu.

Impuls pro další pokračování

Krev do žil mi vlila moje dcera Pavla, která se vrátila z Brna a šla se mnou do toho. Má na to trošku jiný pohled než já a mně to začalo znovu bavit. Myslím si, že jsme šťastné, že můžeme naše výročí společně oslavit. Těší mě, že v mých stopách pokračuje i starší dcera Míša, která má svůj vlastní svatební salon ve Slavkově u Brna.

Nabídka v roce 2018

Od samého začátku jsem si potrpěla na to, abychom v salonu měli ty nejlepší dostupné šaty. Jsem pyšná na to, že jsem nikdy zákaznicím nenabízela nekvalitní a problémové zboží, vždycky od nás měly top šaty. Díky tomu, jak funguje evropská unie, díky tomu jak fungují celní a spediční firmy, je obchodování se šatami dnes oproti době před 25 lety strašně jednoduché. Oproti původním dvanácti šatům, jsem si dnes už zakázala šaty počítat.

Malé, velké, tlusté, tenké

Máme modely pro extrémně štíhlé ženy, dokonce pro rok 2018 máme jednu perličku.

Protože vím, jak mnoho chodí extrémně štíhlých dívek, nabízíme i jeden model, na který jsem mezi svými modelkami vypsala odměnu, pokud některé z nich sednou. Zatím je žádná z nich neoblékla. Šaty jsou ve velikosti 26 až 28. My ale víme, že se taková nevěsta najde a ta pak bude šťastná, že má šaty, které jí dobře sedí a nikde neodstávají a nikdo jí je nemusí upravovat.

Nabízíme i škálu šatů pro ženy plných tvarů. Vždycky je problém najít kvalitně zpracovaný model na větší a silnější postavy. My za ty roky spolupracujeme s firmami, které se vyloženě specializují na šití svatebních šatů ve velikostech 42+ a k tomu přizpůsobují i šíři průramků, atd. Jsem ráda, že jsme schopni obléknout celou velikostní řadu od velikosti 28 do velikosti 64. Dovoluji si tvrdit, že v republice máme největší výběr šatů ve větších velikostech.

Neschopenka nebo žádanka o dovolenou

Neschopenku jsem ve svém životě neodevzdávala nikdy. Od malička jsem z rodiny naučená, že pracovat se musí. Nikdy jsem ani nemarodila. Před rokem a půl jsem měla úraz, kdy jsem během jednoho dne skončila na operačním sále. Do páteře mi dávali šest šroubů, to bylo v pátek odpoledne, a já jsem byla už v úterý aspoň na hodinku v práci, protože do té doby jsem nikdy za sebe nenechala dělat papíry. Nikdy jsem stát nežádala o žádné sociální dávky. Svých asi prvních 12 let podnikání jsem si dovolila odjet na dovolenou vždycky maximálně týden za rok, jinak jsem byla každý den v práci. Pak přišla manželova nemoc a já jsem zjistila, že člověk prostě musí odpočívat a od té doby se toho držím. Každý rok na podzim je doba, kdy já jezdím na dovolenou.

Vztah k Mostu

Dnes Svatební salon Delta nabízí nejen oblečení pro svatebčany, ale společenské šaty pro obě pohlaví a různé doplňky. Naše práce dnes není jen v salonu, ale prezentujeme svatební salon a hlavně město Most směrem do celé republiky. Oblékáme i významné české osobnosti. Jsem velký mostecký patriot, proto jsem pokaždé, když oblékáme někoho takového, velmi hrdá, že se díky nám dozví i o našem městě. Kdo to neví, měli jsme čest oblékat biatlonistku roku Gabrielu Koukalovou, teď jsem dotelefonovala se stylistou Ivany Gottové, oblékali jsme na svatbu Lucii Šlégr, v budoucnu budeme oblékat i další sportovkyně, ale zatím nebudu prozrazovat, oblékáme i spoustu modelek.

Charitativní činnost

O Mostě se ví i díky našim charitativním akcím. Do mosteckého divadla přilákáme na akci Móda a hvězdy jména, která by možná do Mostu vůbec nepřijela. Letos jsme již popáté pořádali akci Svatbu nanečisto, na jejíž první ročník přišlo 60 lidí, letos to bylo 430 návštěvníků. Největší radost mám vždy ze zpětných vazeb z těchto akcí jak od diváků, tak od partnerů či účinkujících. K charitě mám velmi blízko, byla jsem zvyklá pomáhat lidem již od malička.

Byla to dobrá volba

I když si člověk v podnikání musí leccos odepřít a musela i moje rodina, neumím si představit, že bych dneska chodila někam, kde bych měla nadřízeného a věděla, že je neschopný, a nemohla bych s tím nic dělat. Trpěla bych. Ráda dělám věci po svém. Proto jsem s mojí volbou před dvaceti pěti lety spokojená. I když si mnoho firem stěžuje na fluktuaci lidí, mám ve svých salonech stálou partu lidí, na které se můžu spolehnout.

Všechny nevěsty, jež si od pátku 19. ledna do pátku 26. ledna vyberou šaty ve Svatebním salonu Delta v Mostě, obdrží také výroční dárek

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru