Děti ze základní školy vypustily do řeky Bíliny štiky a další ryby
Foto: Unipetrol
Zajímavosti

Most - Čtyřicet dětí z mostecké Základní školy Okružní nasadily, za podpory Českého rybářského svazu a rafinérské a petrochemické skupiny Unipetrol, do řeky Bíliny v Mostě mladé štiky a téměř 200 kilogramů dalších druhů ryb.

Unipetrol spolupracuje se severočeskými rybáři již od roku 2010 a společně do vod Bíliny vypustili přes pět tisíc kilogramů původních druhů ryb v celkové hodnotě 450 tisíc korun.

„Pro letošní první vysazování ryb jsme vybrali místo u kostela Nanebevzetí panny Marie v Mostě,“ říká Václav Jelínek, hospodář Severočeského územního svazu. „Podařilo se nám zajistit 3 600 kusů ryb o celkové hmotnosti 200 kilogramů. Původně mělo ryb být dvojnásobné množství, avšak kvůli volavkám a kormoránům jsme bohužel o značnou část ryb přišli. Největší zastoupení mají štika obecná, cejn velký a plotice obecná,“ dodává Jelínek.

„Součástí našeho společného projektu s Českým rybářským svazem je vzdělávání dětí a rozšiřování jejich znalostí z oblasti zoologie a přírody. Štiky jsme vysazovali vůbec poprvé a děti z nich byly nadšené. Rybáři dětem ukázali, jak mají štiky uspořádány zuby a obeznámili je se spoustou informací ze života těchto dravých ryb,“ uvádí Pavel Sláma, ředitel jednotky EKO společnosti Unipetrol, a dodává: „Prvotním naším cílem nadále zůstává revitalizace samotné řeky Bíliny a posílení zdejší populace tradičních českých ryb.“

2905ryby2

Foto: Unipetrol

Řeka Bílina od pramene v Loučenské hornatině Krušných hor až do Ústí nad Labem, kde se vlévá do Labe, měří 83,6 km. Protéká nejprůmyslovější oblastí České republiky s velkou ekologickou zátěží. Za poslední tři desetiletí se však čistota vody v řece výrazně zlepšila a stále se zlepšuje.

Letos poprvé se do vysazování ryb zapojilo také Ekologické centrum Most, které pozvalo čtvrťáky ze základní školy Okružní a připravilo pro ně soutěže s rybářskou tématikou. „Odborný výklad rybářů jsme doplnili vědomostním kvízem. Ptali jsme se například, proč se v zimě vysekávají díry do ledu nebo čím se živí kapři,“ upřesňuje Martina Černá, vedoucí ekologického centra Most.

Vedle Bíliny se Unipetrol společně s rybáři stará také o Labe. Ryby jsou vysazovány v Neratovicích v těsné blízkosti provozu Unipetrol ve spolupráci s místní organizací rybářů. O čistotě vody v okolí výrobního areálu Spolany svědčí opakované rybářské závody i pravidelný monitoring stavu a kondice tamní rybí populace.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru