Ilustrační foto
Výlety

Také si dovolenou šetříte na letní měsíce? Tak na to zapomeňte a nechte si poradit některou z následující čtveřice destinací. Pokud milujete dobrodružství, budete se tu cítit jako v ráji. Uvidíte, že se hned po přečtení tohoto článku začnete shánět po letenkách.

Lofoty

V zimě na sever? Za pořádným dobrodružstvím určitě. Jen zkuste sehnat letenky Praha - Oslo a z hlavního města Norska zamířit na souostroví na severu země. Lofoty se sice nacházejí až za polárním kruhem, ale extrémních podmínek se bát nemusíte. Podnebí tu ovlivňuje teplý Golfský proud, a tak tu rozhodně není zima jako na Sibiři, ale jen o něco chladněji než u nás. Pokud vás nezastihne epizoda špatného počasí, nemáte se čeho bát. 

Naopak těšit se můžete na divočinu, jakou jinde v Evropě asi neuvidíte. Z mořské hladiny vybíhají k nebi monumentální hory zasypané sněhem. Toto jsou ty pravé terény pro milovníky sněžnic. Jen pozor na vítr. Ten tady vane skutečně silný. Ale i to k pořádnému dobrodružství patří. Odměnou je pak polární záře nebo kraťoučký den. Vždyť tady je až do poloviny ledna polární noc. Sluneční kotouč se nedostane nad obzor, a den je tak spíše šerou než světlou periodou. Prostě dobrodrůžo!

Kanárské ostrovy

Pokud vás to ale v zimě táhne do tepla, nabídneme vám jiné souostroví. Shánějte letenky na Tenerife, Gran Canaria nebo Fuerteventura. Jasně, Kanárské ostrovy! Když ve střední Evropě panuje zimní sychravo, tady se můžete těšit doslova na jarní počasí. Na "Kanáry" se létá především na pořádnou letní koupačku, a tak se v zimě můžete těšit z toho, že tu na moc turistů nenarazíte a užívat si můžete i za nižší ceny.

Právě zimní Kanárské ostrovy jsou ale jednou z nejpodceňovanějších destinací. Španělské souostroví ležící asi 100 kilometrů západně od pobřeží Maroka vás uhrane svou rozmanitostí. Chcete se toulat po plážích? Můžete. Chcete zdolat vysoké horské štíty? Jasně. Máte chuť vyrazit do pouště? Žádný problém. A co takhle subtropický lesík? Ale beze všeho. Každý ostrov je jiný a na každém si můžete vychutnat jiná dobrodružství. Všechna ale budou rámována sopečnou minulostí a v některých případech i současností těchto míst. To aby bylo dobrodružnosti učiněno za dost.

Madeira

Když byla řeč o jarním počasí, nelze zapomenout na ostrov věčného jara. Madeira není jen domovinou skvělého vína a rodištěm Cristiana Ronalda. Tento portugalský ostrov v Atlantském oceánu s rozlohou jen o málo větší, než má Praha, je rájem pro každého, kdo se nejen v zimě rád toulá přírodou. Divoké pláže na téměř liduprázdném pobřeží tu lemují polopouštní oblasti. Za hodinku chůze se najednou ocitnete na horských svazích, kde vás obklopí v mlze se krčící vavřínové lesy. A stoupejte ještě dál, klidně až na horu Pico do Arieiro. Z ní se vám naskytne doopravdy pohled pro bohy.

Pokud navíc milujete cyklistiku, nenechávejte své kolo doma, nebo si tu horské kolo půjčte. Madeira je protkaná sítí trailů, které nadchnou každého bajkera. Nádherné uzounké cestičky, dechberoucí panoramata a večer skvělé jídlo a pití. Takto vypadá dobrodružství, třeba i na kole.

Malajsie

Lákala by vás ještě větší exotika? Tak to zkuste jihovýchodní Asii. Konkrétně Malajsie je zemí, kde si musí každý dobrodruh najít to své. Zkuste třeba ostrov Langkawi. Tady můžete lenošit na nádherných plážích, vyrazit na procházku do džungle nebo zkusit vyplavit nějaký ten adrenalin v lanovce do zdejších hor.

Možná vás ale láká spíše džungle velkoměsta. V tom případě vás nadchne hlavní město Kuala Lumpur. Pulzující dvoumilionová metropole nepřipravené cestovatele překvapí kontrasty moderního a a tradičního. Vedle starobylých chrámů a trhů jako z románů stojí supermoderní městské čtvrtě s mrakodrapy, jimž vévodí Petronas Twin Towers - do roku 2004 nejvyšší stavba světa. Nebo vyrazte na ostrov Penang. Město George Town je snad ještě rozmanitější než Kuala Lumpur. I tady můžete zažívat kontrasty moderní a historické architektury a k tomu si užívat zdejší kulturu nebo skvělé jídlo.

Plánujete dovolenou? To jsou některá z míst, která musíte vidět! Ať už vyrazíte na kterékoli z nich, budete nadšeni. Tak šťastnou cestu!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru