Květnový termín Slavností stepí na Rané se posouvá na září
Ze Slavnosti stepí na Rané v loňském roce. Foto (archiv Muzea Louny)
Co se chystá

Raná – Vzhledem k současné situaci a vládním opatřením byla zrušená řada akcí. Jednou z nich je devátý ročník akce Slavnosti stepí na Rané, na které se pořadatelsky podílí Agentura ochrany krajiny a přírody ČR, Správa CHKO České středohoří a obec Raná. Slavnosti se měly konat v sobotu 23. května.

Vzhledem k opatřením vlády spojených s pandemií covidu-19 se ale ve stanoveném datu neuskuteční. Organizátoři doufají, že se jim akci podaří realizovat v náhradním termínu, který je plánovaný na sobotu 5. září.

Jako určitou protihodnotu v meziobdobí čekání připravili pro příznivce akce naučný seriál, ve kterém budou postupně nabízet témata naučné stezky, pořádané pravidelně v rámci slavností. Seriál začíná v sobotu 9. května a první díl bude věnovaný včelaření a jeho významu pro krajinu Českého středohoří. Součástí každého dílu jsou úkoly, jejichž řešení mohou psát zájemci přímo do komentářů. Seriál bude možné sledovat na facebookových stránkách LIFE České středohoří.

Aktivity Slavností stepí na Rané jsou propojené s kopcem Českého středohoří Raná, nedaleko u Loun. Nacházejí se zde unikátní přírodní společenstva, řada vzácných druhů živočichů, mezi kterými je například i sysel, kterého návštěvníci slavností mají možnost pozorovat. V rámci slavností je pořádaná řada aktivit, z nichž si vyberou dospělí i děti. Cílem akce je propagace ochrany přírody, lidových řemesel, tradičních forem hospodářství a přiblížení unikátní přírody Ústeckého kraje.

V minulých ročnících mohli návštěvníci například zhlédnout ukázky střihání ovcí, historických řemesel, akce záchranářů v nepřístupném terénu. K dispozici měli výběh s domácími zvířaty, kde byli kozy, lamy, poníci, ovce, osli, mohli se projet na koni, zúčastnit některého z workshopů nebo naučné stezky. O dobrou náladu se po celou dobu akce starala živá muzika a o prázdné žaludky stánek s občerstvením.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru