Sledujte po setmění oblohu, blíží se známý meteorický roj!
Meteorický roj. Foto: CC0
Co se chystá

ČR – Slzy svatého Vavřince nebo Perseidy. Pod těmito názvy je známý meteorický roj, jehož vrcholná aktivita se blíží. Jde o úkaz, který lze po setmění sledovat pouhým okem, pokud to počasí dovoluje.

Jde o zbytky komety Swift-Tutle 1862 III. Aktivita Perseid vyvrcholí v noci z 12. na 13. srpna kolem druhé hodiny ranní. Očekává se, že bychom mohli zahlédnout až 110 meteorů za hodinu.
První zmínky o úkazu pocházejí z poloviny 3. století našeho letopočtu v souvislosti s umučením svatého Vavřince (~230-258). Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 podle lidí z nočního nebe padaly třpytivé slzy a od této události jsou Perseidy lidově známé jako „slzy svatého Vavřince“.

Že jde o astronomický úkaz, prokázal až italský astronom Giovanni Schiaparelli v druhé polovině 19. století. Jako první na světě našel přímou spojitost meteorů s kometami, a dokonce určil, že původem Perseid je prach z periodické komety 109P Swift-Tuttle, objevené dvěma americkými astronomy v roce 1862. Kometa s periodou 134 let se naposledy u Slunce objevila v roce 1992. Znovu se ke Slunci přiblíží až v roce 2126. Každý rok Země na své dráze kolem Slunce prochází prachem, který je rozptýlen za kometou. Drobné prachové částice se střetávají s atmosférou Země a na noční obloze krátce zazáří jako meteory.

Společné pozorování

Například v Chomutově zve všechny příznivce astronomie na společné pozorování tamní Astronomická společnost Chomutov. V pátek 10. srpna a v sobotu 11. srpna se zájemci sejdou ve 21 hodin v Chomutově „Na hvězdárně“ – na louce vedle parkoviště, které je před kinem Oko (Lipská ul. naproti kostelu Sv. Barbory).

Perseidy lze samozřejmě úspěšně pozorovat pouze za příznivého počasí. Nezapomeňte si vzít vhodné oblečení, pití a svačinku. Pokud se zdržíte déle, přineste si kempinkovou židli nebo rybářskou stoličku. Astronomové prosí: „Žádný alkohol a cigarety. Pod noční oblohu přicházíme s úctou a pokorou. Chováme se slušně a ohleduplně k sobě navzájem a k okolní přírodě. Svým pozorováním nerušíme okolí. Děkujeme.“ Vstup zdarma.

Možné je také zajít na hvězdárnu na mosteckém Hněvíně. Otevřeno je tam v srpnu každou sobotu a neděli od 13:00 do 17:00 a od 17:30 do 21:00 hodin.

Hvězdárna na Písečném vrchu v Teplicích je z důvodu rekonstrukce pro veřejnost uzavřena.

Hvězdárna Františka Krejčího v Karlových Varech má na sobotu 11. srpna od 17 hodin v programu seznámení veřejnosti s možnostmi pozorování meteorického roje Perseidy. V případě zájmu je možné se zúčastnit pozorování 13. až 14. srpna, které začne zhruba v jednu hodinu a skončí až o svítání.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru