Veronika Brožkovcová při tréninku badmintonu v Sierra Leone. Foto: Super Stars Most
Lidé

Freetown (Sierra Leone) – Mostečtí badmintonisté Lukáš Kroc a Veronika Brožkovcová mají za sebou velmi úspěšnou misi v Sierra Leone. Země, která má hned několik nechvalně známých přezdívek, jako například „země, ze které jde strach“, přivítala trenéry Super Stars Most stylem hodné své pověsti.

„Byli jsme posledním letadlem, které dosedlo na letištní plochu v Lungi brzy ráno nedělního času. Dále jsme se přesunuli do přístavu Tagrin. Loď ale nevyplula, nedostala potřebné povolení. Zkoušeli jsme člun, ale ani ten již vyplout nemohl, v zemi byl vyhlášen výjimečný stav a zákaz vycházení. Během nedělního rána ozbrojenci osvobodili dvě tisícovky vězňů a zaútočili na muniční sklad. V centru hlavního města se střílelo z automatických zbraní a vybuchovaly granáty. Den jsme tak strávili v bezpečí přístavu, za zdmi v opuštěné restauraci u místních obyvatel,“ popisuje situaci Lukáš Kroc.

 Sierra Leone patří mezi nejchudší země světa, ale jak se později ukázalo, lidé jsou zde skromní, laskaví a přátelští, nemají téměř nic, a přesto by se rozdali a nic za to neočekávají.

„Často jsme zažívali momenty, které se v naší zemi s blahobytem bohužel někam ztratily.  Naše mise začala setkáním s ministryní sportu Madam Augustou James Teima. U oválného stolu kromě nás, prezidenta badmintonové asociace Chiefa Michaela Shamsu Mustapha, seděl také zástupce OSN pro prevenci násilného extremismu, pan Valerio de Divitiis z Itálie, nejvyšší představitel mezinárodní školní federace ISF v Africe, pan Abdoulaye Bamba Mbaye ze Senegal, či předseda Olympijského výboru a National Sports Autorithy. Po zajímavém meetingu jsme se vydali na cestu po Sierra Leone, kde jsme navštěvovali místní školy, badmintonové kluby a pracovali s národním týmem. Představovali jsme AirBadminton, učili hráče, trenéry a rozhodčí a s vedením svazu pracovali na rozvojovém programu. Národní tým Sierry Leone od nás dostal vybavení, které věnoval internetový obchod vsenabadminton.cz, hráči badmintonového klubu Super Stars Most a nadační fond Future Dreams. Badmintonem jsme Sierru Leone doslova pobláznili. Nakonec nás čekalo hodinové živé vysílání přenášené do dvou rádií a televize,“ hodnotí úspěšnou misi Veronika Brožkovcová.

Ministryně sportu na závěr rozvojového programu pozvala oba trenéry na svůj úřad znovu. „Byli jsme prvními bílými trenéry napříč všemi sporty, kteří působili v Sierra Leone,“ dodal Lukáš Kroc. Vysocí představitelé vlády potom požádali Lukáše Kroce a Veroniku Brožkovcovou, aby se stali ambasadory rozvoje školního sportu v Sierra Leone a podíleli se společně na tvorbě systému propojující sport, vzdělávání a zdravotnictví v této západoafrické zemi. Spolupráce tak bude pokračovat i nadále v několika dalších fázích. Nabídky spolupráce již přišly i z dalších zemí.

„Každý den byl plný dobrodružství, zážitků a neopakovatelných momentů, žili jsme jako místní lidé, v jejich komunitách, bydleli s nimi ve slumech, jedli jejich jídlo, hráli si s místními dětmi, prostě pravý africký život,“ doplňují trenéři Super Stars Most.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru