Rekonstrukce kostela v Oseku si vyžádá 120 miliónů
Rekonstrukce kostela si vyžádá 120 miliónů. Foto: Ilona Kaulfuss
Litvínov

Osek – V klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Oseku byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce. Pro nadcházející turistickou sezónu bude znamenat omezení prohlídek areálu cisterciáckého kláštera, který bývá častým cílem turistů v této lokalitě.

„Zatím se neprovádí a jak to bude konkrétně s průvodcovskou činností v tomto roce, se teprve dozvíme,“ řekla nám pracovnice informačního centra Iveta Soukupová. Potvrdila zároveň, že informační centrum i galerie budou v areálu oseckého kláštera dál poskytovat služby v neomezeném rozsahu.

Podle administrátora Jindřicha Kosky dojde v rámci rekonstrukce kostela k celkovému zrestaurování interiéru. „Bude vyměněna elektroinstalace a střešní krytina. V plánu jsou také práce na protipožárním zabezpečení a na úpravách zeleně v okolí kostela.“ Rekonstrukce potrvá dva roky a kostel chtějí cisterciáci znovu otevřít v dubnu 2021. Jak ale upozorňuje Jindřich Koska, pouze v případě, že se nevyskytnou nálezy památkového charakteru, které by vyžadovaly další průzkum. Ty by mohly termín otevření významné památky oddálit.

Rekonstrukce opatského kostela je podle administrátora finančně zajištěna v rámci projektu IROP v celkových nákladech 120 miliónů korun. „Zakázku bude provádět více firem, které byly vybrány ve veřejné soutěži. Generálního dodavatele nemáme, ale největší objem prací vysoutěžila společnost Spectec group ze Sokolova,“ dodal Koska.

Opatský kostel Nanebevzetí Panny Marie v Oseku je součástí areálu cisterciáckého kláštera a byl postaven začátkem třináctého století. Na jeho místě dřív stával románský kostelík. V polovině patnáctého století byl kostel poničen husity a teprve za opata Scipia, v polovině sedmnáctého století, došlo k zahájení obnovy zpustlého klášterního areálu včetně kostela. Roku 1995 byl památkově chráněný areál oseckého kláštera prohlášen národní kulturní památkou České republiky.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru