Z ruiny je krásný dům, před jeho totální devastací ho zachránili v Radčicích
Foto: Olga Markuzziová
Litvínov

Mariánské Radčice - Dům, který byl postaven na začátku devatenáctého století a jehož prvním uživatelem byl lékárník, znovu povstal, skoro jako bájný Fénix z popela. Jenže to stálo spoustu úsilí, lidské práce a investic. Historická budova, které hrozila totální devastace a již chtěla radnice zbourat, se nakonec v Mariánských Radčicích rozhodli opravit.

V centru obce nyní září ve své nové kráse a připomíná minulost, kterou má tato malebná budova za sebou. Když se podíváte na původní fotografii před rekonstrukcí a její nynější podoby, musíte uznat, že to stálo za to.

„Dům jsme chtěli nejdříve po jeho rekonstrukci prodat nebo z něj udělat objekt k bydlení, a v přízemí mělo být informační centrum. Jenže nás stál nemálo prostředků, abychom riskovali, že ho noví nájemníci budou třeba znovu ničit. O prodej celého domu zájem nebyl, tak jsme se nakonec rozhodli, že se do něj přestěhuje obecní úřad,“ prozrazuje Jaroslav Sikora, starosta obce Mariánské Radčice.

Dům sloužil v minulém režimu jako bytový dům, který spadal pod litvínovskou bytovou správu. Ta jej po revoluci předala do vlastnictví obce Mariánské Radčice a obec ho prodala soukromníkovi, který ho měl opravit. K tomu však nedošlo, vlastník dům prodal dál. Nový majitel ho ale také neudržoval, nevyužíval a tak dům chátral dál. Obec se v roce 2008 rozhodla, že ho od tehdejšího vlastníka znovu odkoupí. V roce 2011 byl stav objektu takový, že ohrožoval podle slov Jaroslava Sikory okolí a zejména vedle sousedící obyvatele, rodinu s devíti dětmi. Bylo nutné se rozhodnout, zda budovu zlikvidovat nebo opravit.

1703dumradcice

Podobu domu před rekonstrukcí připomínají vystavené fotografie. Foto: Olga Markuzziová

„Místní říkají objektu stará fara, ale fara to nikdy nebyla. S místní farou má dům společnou jen skutečnost, že se na jeho projektu a stavbě podílel architekt Octavian Broggio, stejně jako na projektu a stavbě místního kostela, tehdy ve dvojici s architektem Jean Baptiste Mathesem. Díky tomu je dům historickou památkou a nemohl být zbourán. Jedinou možností byla tedy jeho rekonstrukce, pokud jsme nechtěli, aby dál ohrožoval místní obyvatele,“ sděluje Jaroslav Sikora.

Oprava nové radnice byla rozdělena na několik etap. Započata byla v roce 2013. Nejdříve se začalo se statickým zajištěním objektu, rekonstrukce pláště, dělaly se drenáže a fasáda. Když byly tyto práce dokončeny, dům byl opraven z venku, ale jeho vnitřní prostory byly v původním stavu. Rekonstrukce vnitřních prostor byly započaty až v roce 2016 a dokončeny v roce 2018. Na podzim roku 2018 se do budovy nastěhovali pracovníci úřadu.

„Každému, kdo sem přijde, se dům moc líbí. Nejvíce místním občanům, kteří viděli, jak vypadl před rekonstrukcí. Dům nás stál ale hodně peněz, které mohly být využity jinak. Moje první myšlenka byla proto dům zbourat. Ale asi je dobře, že jsem byl přehlasován,“ dodává Jaroslav Sikora.

Nová radnice přišla obec na nějakých 13 milionů korun. „Zákon hovoří jasně, památky je třeba udržovat, a to má svůj smysl. V minulosti byla na rekonstrukci dokonce schválena dotace, která ale za minulého vedení propadla, tak jsme museli rekonstrukci začít bez dotace, de facto z našich prostředků. Ale nějaké finanční prostředky nám přispěly Severočeské doly,“ doplňuje starost Sikora.

V budově, ve které byla do říjnu roku 2018 radnice obce, chtějí v Radčicích vybudovat školku. Budova byla postavena jako škola, v jejím objektu se nyní v její polovině nachází bytové jednotky, které tam zůstanou. Zůstane tam i knihovna, a namísto obecního úřadu vznikne mateřská školka. Jak starosta Sikora uvádí, současná mateřská škola, je totiž jedinou budovou ve vlastnictví obce, kterou se jistě podaří dobře prodat a obec tak získá volné finanční prostředky. To je prý však otázka tak dvou až tří let. Ale i tak prostory bývalého obecního úřadu nezahálejí, nyní je využívají místní matky a jejich děti pro různé volnočasové činnosti.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru