Koldům ožívá. Mladá samospráva dělá akce pro obyvatele, aby se poznali a byli k sobě milejší
Mikulášská pro obyvatele Koldomu.
Litvínov

Litvínov – V záplavě tradičních mikulášských nadílek na začátku prosince je tato trochu jiná. Je to poprvé, co se takhle společně sešli obyvatelé litvínovského Koldomu. Václav Vlas s podporou Luďka Sece a Lukáše Růně ze samosprávy pro lidi připravil zábavný podvečer. Velký obytný dům podobně už několik týdnů ožívá při různých akcích a samospráva má další plány na zlepšení společenského života na Koldomu.

Koldům je velký obytný dům na okraji Litvínova. Pochází z padesátých let minulého století a je technickou památkou. Na Koldomu je nějakých 350 bytů, to je přibližně tisíc nájemníků. Stejný počet jako ve větší vesnici. Na rozdíl od vesnice tady ale lidé žijí více separovaně, individualisticky. To by rád Václav Vlas, jinak profesionální litvínovský hasič, změnil.

Když odběhne od pultíku, kde pouští muziku na mikulášské diskotéce, vypráví: „Jako samospráva jsme dělali běh do schodů, úklid kolem Koldomu, soutěžilo se už také o nejhezčí vyzdobené dveře na halloween, scházíme se na společném promítání pro místní obyvatele. Byly a jsou to povedené akce,“ hodnotí zástupce „mladé krve“ na Koldomu. „A chtěli bychom dělat další,“ pokračuje.

Jedním z nápadů je třeba burza věcí, ze které by měly prospěch maminky nebo příznivci muziky. Či hudební akce i pro starší obyvatele obytného komplexu.

edeniky 5405

Koldům. Foto: Oldřich Hájek

„Děláme to proto, abychom tu lidi trochu stmelili, aby nebyli takový odtažití. Aby zde byla přátelská a milá atmosféra a lidé se vzájemně poznali,“ dodává Václav Vlas.

Už se musí vrátit ke svému stolku, aby pustil dovádějícím dětem další písničku.

Mikuláš se mu povedl. Přišly desítky lidí a zaplnily vypůjčený prostor. Se vším pomohlo několik lidí, kterým vzkazuje poděkování. Občerstvení věnovalo Ristorante Nautico Filip Pánov a Petra Tišerová, pro hosty bylo jídlo zdarma, Tadeáš Horehleď z mosteckého divadla zase upekl moravské frgály. Mostecké divadlo také půjčilo kostýmy. „Moje neteře Adélka s Nikolkou obsluhují na baru, lavice a stoly nám půjčili hasiči z Louky. Všem moc děkuju,“ vzkazuje.

Lidé tleskají, dnešní večer si opravdu užili. Je cítit, že Koldům ožívá.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru