Litvínov trvá na likvidaci nebezpečné ekologické zátěže na Celiu
Skládkový komplex Celio. Zdroj: Ústecký kraj
Litvínov

Litvínov - S vývojem kauzy nezákonného uložení nebezpečného styrenu na skládce Celio absolutně nesouhlasí Rada města Litvínova. Inspekce životního prostředí ČR objevila v létě roku 2021 na skládce Celio v katastru města Litvínova nezabezpečené sudy s částečně tekutým styrenem. Jedná se o ekologickou zátěž ze skládky Nelahozeves, která měla být dle schváleného projektu bezpečně a ekologicky zlikvidována.

Nebezpečná látka v sudech ale dosud leží na skládce. Krajský úřad Ústeckého kraje nyní potvrdil navrhované řešení, kdy se pevná složka odpadu pouze přesune do připravených kójí. Tekuté smoly budou stočeny do sudů a dočasně taktéž uloženy do kójí. Pouze v případě, že se pro ně najde využití, budou ze skládky Celio odvezeny. „Je naprosto skandální, že město Litvínov nebylo zahrnuto do řízení jako účastník. Výsledek jednání nám byl pouze oznámen, a to těsně před Vánoci. Okamžitě jsme podali odvolání, a to v celém rozsahu,“ vyjádřila se starostka města Kamila Bláhová s tím, že je nepřípustné zatěžovat Litvínov další ekologickou zátěží.

Rada města doporučuje projednat materiál také ve výboru pro Životní prostředí a limity těžby a přijmout stejné nesouhlasné stanovisko i v Zastupitelstvu města Litvínova. „S přístupem orgánů státní správy se může stát, že bychom se staly úložištěm nebezpečného odpadu odkudkoliv. To nepřipustíme,“ dodává důrazně starostka.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru