Knihovna chystá speciální box na vracení i výdej knih. Bude fungovat nonstop jako např. Alzabox
Takto vypadá bibliobox na vracení knih v Neratovicích. V Litvínově plánují multifunkční box, kam lze knihy vkládat i je vyzvedávat. Foto: Městská knihovna Neratovice
Litvínov

Litvínov – Knihovny po celé republice mají ve své blízkosti umístěn bibliobox – zařízení umožňující vracení knih kdykoliv bez ohledu na otevírací dobu knihovny. Litvínovská městská knihovna chce pro své čtenáře ale něco ještě vychytanějšího. Box ve stylu zásilkových společností, který v jednom zařízení nabízí možnost odběru knih stejně jako jejich vracení.

Cílí tím na čtenáře, kteří se horko těžko trefují do otevírací doby knihovny. Ať už studenty, kteří se vrací domů jen na víkend, nebo třeba směnaře. „Úspěšně jsme jako knihovna žádali Ministerstvo kultury ČR o dotaci na pořízení biblioboxu. Uspěli jsme, ale jak to tak bývá, než peníze dorazily, uběhl nějaký čas a nabídky technologií opět pokročily. Proto jsem u ministerstva zažádala, zda můžeme přidělené peníze využít na pořízení ještě modernějšího zařízení, než o které jsme původně žádali," vysvětlila ředitelka knihovny Marcela Gűttnerová. Vyhovělo jí jak ministerstvo, tak město Litvínov, které je zřizovatelem knihovny. 

Nový box bude stát před knihovnou vedle hlavního vchodu. Nyní se chystá výběrové řízení pro dodavatele s tím, že knihovna by chtěla své čtenáře touto technickou vymožeností potěšit už během podzimu, nejpozději před koncem roku. „Je to moderní a velmi elegantní způsob. Pomocí QR kódu, který zařízení naskenuje, se otevře příslušná přihrádka, kam čtenář buď knihu vloží, nebo si ji vyzvedne. Otevřít box půjde i pomocí zaslaného PIN kódu, takže pro našeho čtenáře bude moci vyzvednout knihu i někdo jiný, koho čtenář pověří," dodává ředitelka.

knihovna

Ředitelka knihovny ukazuje, kde by měl ještě letos stát speciální box na výdej a příjem knih v režimu 24/7. Od ministerstva získala knihovna dotaci téměř 100 tisíc korun. Foto: jip

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru