Pod rukama jim prošly tisíce učebnic a sešitů. Nad roztodivností formátů knih stále žasnou
Balení učebnic na začátku září je služba, kterou Městská knihovna Litvínov nabízí už řadu let a má tak mnoho stálých zákazníků. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – Městská knihovna Litvínov už řadu let nabízí na začátku školního roku zájemcům službu balení sešitů a učebnic do průhledné fólie. Je o to každoročně velký zájem, pro knihovnu nezanedbatelný příjem, ale i možnost, jak do svých řad nalákat nové čtenáře. Při využití této služby totiž lidé dostávají 50% slevu na registraci, a to jak pro dospělé, tak pro děti.

Knihy a sešity balí dobrovolnice, které s knihovnou spolupracují řadu let. Jednou z nich je i Petra Hanáková, která má po deseti letech při balení dokonalý systém. Celý proces v jejím podání vypadá neskutečně snadno. Vystačí si s fólií, nůžkami, izolepou a kolíčky na prádlo. „Myslím, že mi pod rukami ta tisícovka knížek a sešitů už prošla, ale neumím to říct přesně,“ zamýšlí se při balení sešitu. Za to naprosto přesně ví, které kousky se balí nejhůře: „Nemáme rádi učebnice s oslími rohy a mnohem lépe se balí učebnice s tvrdými deskami než například sešity, natož sešity se zaoblenými rohy.“ Poměr nových učebnic a těmi ve výborném stavu oproti „salátovým vydáním“ je podle jejích zkušeností vyrovnaný. „Když dostanete do ruky knihu v děsném stavu, tak se samozřejmě ze zvědavosti podíváte na zadní stranu do seznamu, kolik dětí už knihu používalo. Minule jsme kolegyně balila knihu, kterou už mělo osmnáct dětí,“ poznamenává Petra Hanáková s tím, že šlo o školní atlas.

 

balení učebnic 2

Každý, kdo si nechá v knihovně zabalit učebnice a sešity, dostane automaticky 50% slevu na čtenářskou registraci. Foto: jip

 

Dobrovolnice, které se této službě věnují už řadu let, mohou také pozorovat, jak se mění formáty učebnic. „Formáty nejsou stejné, nedivím se rodičům, že na některé učebnice nemohou sehnat v obchodech obaly, a podivujeme se, co jsou tiskárny schopny ze sebe vydat,“ dodává. Setkala se už i s vykrajovanou titulní stranou. U starších knížek například s polovině ulomenými deskami. „To se pak musí vzít tvrdší papír, aby se desky vyztužily. Je to víc práce, ale vždycky najdeme způsob, jak učebnici zabalit, aby byla funkční,“ uzavírá Petra Hanáková.

Učebnice a sešity budou v Městské knihovně Litvínov balit ještě v příštím týdnu, kdy žáci a studenti dostávají další várku.

 

balení učebnic

Petra Hanáková jako pomůcku při balení učebnic využívá i kolíčky na prádlo. Práce jí jde neskutečně rychle od ruky. Foto: jip

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru