Ve Školní ulici v Litvínově je například pískovcová socha s názvem Radost, kterou v roce 1978 vytvořil Miloslav Chlupáč. Foto: město Litvínov
Litvínov

Litvínov, Chomutov – Umění v ulicích při každodenních pochůzkách možná už ani nevnímáte. Zkuste zapřemýšlet, kolik soch máte ve svém okolí. A nejen jich. Některé by na první pohled potřebovaly péči restaurátora. Městský úřad chce proto na základě doporučení znalců sestavit plán jejich obnovy. 

„Umělecká díla a kulturní památky jsou nepostradatelnou součástí našeho města a jeho dědictví. Máme celkem 186 evidenčních karet, na nichž jsou uvedeny důležité informace o těchto dílech, včetně umístění, popisu, autora    a historie oprav. Ne všechna tato díla ale jsou ve vlastnictví města. Naše snaha spočívá v tom, abychom s ohledem na znalecké posudky prováděli nezbytné opravy a údržbu evidovaných uměleckých děl a památek. Příslušný odbor městského úřadu proto dostal úkol připravit střednědobý plán, podle kterého bude údržba těchto děl realizována. Věříme, že tímto způsobem zachováme a posílíme kulturní dědictví našeho města a uděláme tak Litvínov přitažlivějším pro vlastní občany i pro jeho návštěvníky," uvedl k záměru místostarosta Karel Rosenbaum.

Inspiraci, jak se daří zachraňovat umění v ulicích, si mohou vzít například u nedalekého Chomutova. V minulém týdnu se mohli Chomutovští začít kochat opravenou plastikou s keramickými mozaikami, která nese název Dětská průlezka. Plastika se nachází na sídlišti Březenecká, které nemá právě nejlepší pověst. Řada lidí na sociálních sítích tak výsledek rekonstrukce, kterou prováděl umělecký sochař Ondřej Doležal, pochválila, ale zároveň vyjádřila obavy, jak dlouho bude takto v tamní lokalitě zářit. 

Ani v Chomutově však pod tíhou těchto obav nechtějí v obnově uměleckých děl polevit. „Určitě máme v plánu s opravami nadále pokračovat. V příštím roce proběhne vyčištění několika soch. Chtěli bychom také zrenovovat a znovu umístit sochu Kašpárek, která byla v minulosti odstraněna ze svého původního místa. Naplánované máme restaurování oltářního obrazu v kostele svatého Ignáce,“ vyjmenovává Jitka Řeháková, vedoucí odboru majetku města, kterým uměleckým dílům se v Chomutově navrátí původní krása.

Plastika s názvem Dětská průlezka po zásahu restaurátora přímo září. Foto: město Chomutov

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru