Jan Beneš se svou knihou a informačním panelem o Koldomu, který se nachází v zámku Valdštejnů v Litvínově. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – V 19 hodin vypukne v Café baru v Citadele slavnostní křest knihy Koldům Litvínov Dům jako sociální zrcadlo. Přestože jde o architektonicky cennou stavbu, její příběh je v knižní podobě zpracován vůbec poprvé. Vydání této knihy zařadili publicisté sledující knižní trh mezi jeden z nejočekávanějších vydavatelských počinů roku 2023.

Autorem knihy je redaktor zpravodajství Českého rozhlasu Jan Beneš, kterého Litvínované znají také jako moderátora několika pořadů. Jednak je to talkshow s názvem Klubová setkání, kam si zve zajímavé hosty z nejrůznějších oborů. Dále moderuje soutěže PubQuiz a Studentský kvíz. Jak je patrné, jeho záběr je ale mnohem širší.

Proč se rozhodl Jan Beneš knihu napsat? „Zajímám se jako laik o architekturu a když jsem se přistěhoval do Litvínova, Koldům mě velmi zaujal. Hlavně jsem zjistil, že tam žijí lidé, kteří na Koldomu bydlí od počátku, a já jsem skrze jejich životní příběhy chtěl zachytit příběh této budovy,“ vzpomíná na prvotní impulz Jan Beneš. Nápad nabídl vydavatelství Academia, které celému nápadu dalo zelenou.

Nakladatelství nechalo pojetí a způsob zpracování knihy zcela na jeho autorovi. „To vypadá lákavě, nicméně jako nezkušený amatér, protože redaktorské zkušenosti jsou vám při psaní knihy naprosto k ničemu, tak je to naprostá past. Nevíte, čeho se vyvarovat, možná bych zpětně ocenil, kdyby mě někdo zkušený celým procesem provázel,“ vzpomíná na proces tvorby Jan Beneš. Při prvním křtu knihy, který se odehrál v pondělí na půdě nakladatelství Academia, Jan Beneš přirovnal vznik knihy k náročnému porodu, je ale podle svých slov za tuto životní zkušenost vděčný.

Velmi mu pomohlo, že již znal Bohumila Drexlera, o kterém říká, že je guru a dobrý duch Koldomu. „Vždy je dobré mít na místě zájmu tzv. prodlouženou ruku, která otevírá dveře a dodává kontakty a ví úplně o všem, co se tam děje. Bohumil Drexler navíc na Koldomu vyrostl. K tomu jsem dal výzvu do místního tisku, takže se lidé začali ozývat i sami,“ dodává Jan Beneš

O čem tedy kniha je? Obsahuje různé příběhy a historky. „Některé už se předávají jako vyprávění z generace na generaci, u dalších je jistota, že pamětníci je mají v paměti tak, jak se skutečně udály. Cituji také z několika odborných prací. To hlavní, co jsem chtěl popsat, je způsob, jakým se v Koldomu žilo. Přestože dům vznikl v padesátých letech, tedy v době tvrdého komunismu, tak tam lidé žili kolektivně, aniž by jim to někdo přikazoval a nutil je k tomu. Já bych spíše než kolektivní žití, používal výraz komunitní. Tehdy šlo o nadstandardně vybavený dům s technickými vymoženostmi a obyvatelé si toho vážili a budovali i okolí, aby si děti měly kde hrát. Společně se scházeli v klubovnách,“ podotýká autor publikace.

Jak vidí život na Koldomu dnes? „Jako v kterémkoliv jiném velkém bytovém domě. Jsem rád, že se tam vytvořila malá komunita lidí, která se snaží společenský život v budově obnovit,“ dodává Jan Beneš.

O tom, jak kniha vznikala, bude hovořit na besedě v pondělí 11. prosince ve Studiu 3 Ponte Records, které se nachází v suterénu mostecké knihovny, a to od 18 hodin. Další příležitostí bude beseda v litvínovské knihovně ve čtvrtek 14. prosince, a to od 14.30 hodin.

Jak na dnešním křtu, tak na obou besedách budou mít návštěvníci možnost knihu koupit a získat od Jana Beneše autogram.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru