Nyní nevyužití a zakonzervovaný objekt v Lomu. Foto: e-mostecko.cz
Litvínov

Lom – Jak omezit výdaje na ztrátovou budovu a smysluplně ji využít v budoucnu, řeší v Lomu současné vedení města. Objekt dřívějšího domova pro seniory v ulici Československé armády sloužil za bývalého vedení jako ubytovna, byl ale velmi málo obsazen, nyní je ve špatném technickém stavu a rozhodně nesplňuje moderní nároky na bydlení. 

Jako v ubytovně se platilo jen velmi nízké nájemné, pokoje neměly ani vlastní sociální zařízení. Nájem v apartmánech zase neodpovídal nákladům. „Energie v domě byly někde okolo 100 tisíc korun, byli tu i čtyři správci, kteří se tu střídali na směnný provoz," přibližuje starosta Lomu Vladimír Urban. 

Odhadem stál provoz budovy město Lom dva miliony korun ročně. Nyní je prázdná, poslední čtyři obyvatelé se přestěhovali. „Jedna z možností byla dům obydlet, ale vzhledem ke stavu, v jakém se nachází, tak si nemyslíme, že by o to byl zájem," dodává Vladimír Urban.

Proto Lom navázal spolupráci s Domovy sociálních služeb Litvínov, kde se věnují klientům se zdravotním postižením. Krajské zařízení má o objekt s vhodnou polohou ve městě zájem. 

„Je to pro nás důležité, protože jsme zařízení, které jde tím správným směrem a chceme humanizovat co nejvíce službu. V původní budově jsou stále ještě pokoje a prostory, které úplně nevyhovují dnešním standardům pro naše klienty s mentálním a zdravotním postižením," doplňuje Kateřina Schmiederová, vedoucí sociálního úseku Domovů sociálních služeb Litvínov.

Pokud vše vyjde, tak přestavba umožní 15 klientům se přestěhovat a nabídnout jim ubytování, které by mohli využívat i se svým handicapem. Půjde ale o rozsáhlou rekonstrukci provedenou na klíč budoucím potřebám. 

V tuto chvíli probíhá výběrové řízení na projektovou dokumentaci, která bude sloužit k získání stavebního povolení. Potom Lom požádá o dotaci.

Objekt zůstane i po rekonstrukci v majetku města. Doba udržitelnosti projektu je stanovena na deset let. V novém moderním zařízení v Lomu navíc budou moci najít práci místní obyvatelé. 

Poslední obyvatelé někdejší ubytovny v Lomu mají také nové důstojné bydlení. Kdo potřeboval, tomu lomské technické služby pomohly se stěhováním.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru