Knihovnice Michaela Hrabinská názorně předvedla, jak Knihobox 24/7 funguje. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – Čtenáři litvínovské knihovny mají k dispozici další technickou vychytávku, která jim usnadní nejen vracení knih, ale zároveň i půjčování. Jde de facto o zařízení na stejném principu jako fungují Alzaboxy či Zásilkovna. Takové zařízení pro knihovny v Ústeckém kraji, dokonce v Česku dosud není, první dva jsou na Moravě.

„Ze všeho špatného může vzejít něco dobrého. Potřeba zařídit pro čtenáře bezkontaktní půjčování a vracení knih vyvstala v době pandemie. Tehdy jsme složitě knihy půjčovali přes okénko v dětském oddělení. Myšlenka se mi nicméně velmi zalíbila, protože je mnoho čtenářů, kterým nemusí vyhovovat naše otevírací doba – směnaři, studenti vracející se ze škol až večer," popsala ředitelka knihovny Marcela Gűttnerová.

Řada knihoven po celé republice má k dispozici klasické biblioboxy na vracení knih, některé mají i další box na výdej knih. „My jsme zažádali Ministerstvo kultury o dotaci na bibliobox, nicméně než se vše vyřídilo, už vznikl nápad na knihobox, protože pokrok jde mnohem rychleji. Museli jsme tedy požádat o změnu využití dotace a po dvou letech usilovné práce a papírování tu konečně stojí náš vysněný Knihobox 24/7," popsala poměrně dlouhý proces Marcela Gűttnerová. Není proto překvapením, že místostarostka Květa Hellmichová při slavnostním přestřihávání pásky vyzdvihla její zarputilost, se kterou se snaží své nápady dotáhnout do vítězného konce.

Na Knihobox 24/7 přispěla grantem také společnost Sev.En Česká energie. „Právě u energetiků jsme se inspirovali při hledání názvu. Oni zajišťují energii v režimu 24/7, my zajišťuje ve stejném režimu knihy pro naše čtenáře," podotkla ředitelka knihovny. Společnost prostřednictvím grantu přispěla částkou 370 tisíc korun.

Jak využít Knihobox 24/7 vysvětluje knihovnice Michaela Hrabinská:

1. Vytvořit rezervaci v on-line katalogu přes čtenářské konto s označením pro vyzvednutí v Knihoboxu 24/7.

2. Knihovníci vyřídí objednávku a do boxu vloží zvolené knihy.

3. Obratem přijde čtenáři SMS a e-mail s PIN kódem a QR kódem – při vyzvednutí lze obě možnosti.

4. Objednávka je v knihoboxu uložena po dobu 3 dnů.

5. Čtenář poklepe prstem na displej a zvolí možnost vyzvednout zásilku, načte QR kód případně zadá PIN a potvrdí jej – v tu chvíli se otevře příslušná schránka.

V případě vracení knih otevře čtenář příslušné okénko označené jako Vracení knih a knihu vloží hřbetem dovnitř. „Je možno vrátit více knih, ale vždy jednu po druhé," doplnila Michaela Hrabinská.

Aby získal Knihobox 24/7 dostatečnou propagaci, knihovna vyhlásila výtvarnou soutěž pro 2. stupeň základních škol na téma Knížka je můj kamarád. Komise následně vybrala čtyři nejhezčí výkresy, které nyní zdobí jednu z bočních stran boxu. Na druhé jsou vypsány všechny služby, které knihovna nabízí. 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru