Sbohem, krásné stromy! V litvínovské Tylově ulici mizí tato zeleň, město tomu nemůže zabránit
Kácení stromů v litvínovské Tylově ulici. Foto: čtenář
Litvínov

Litvínov - Vzrostlé jehličnany i listnáče mizí z Tylovy ulice v Litvínově. Litvínovská radnice vysvětluje, proč musí stromy zmizet. A ujišťuje lidi, že "vnímá citlivost odstranění zeleně".

Radnice v pátek ráno uvedla, že k likvidaci zeleně obecně na pozemcích města dochází pouze v případech nemocných stromů nebo dřevin poškozujících majetek či dřevin jinak nebezpečných. "V ulici Tylova se však jedná o problematiku ochranného pásma „horkovodu“ sloužícího k zásobování sídliště v ul. Tylova," vysvětluje Petr Řeháček, vedoucí odboru nakládání s majetkem.

Z energetického zákona má provozovatel těchto zařízení právo ochranného pásma, na kterém nesmí růst dřeviny, které vzhledem ke svému kořenovému systému mohou poškozovat jeho technologii. "V minulosti nebyl na tato pravidla brán zřetel a docházelo k neregulované, neřízené výsadbě. Často i v dobré víře samotnými občany města Litvínova. Vzhledem k době, po níž je naplánována předmětná rekonstrukce horkovodu, a výše uvedenému průběhu výsadby ochranné pásmo aktuálně neumožňovalo provedení plánovaných prací. Společnost tak přistoupila k uplatnění svého práva vyplývajícího ze zákona pro provozovatele takovýchto zařízení a vykácela všechny dřeviny v ochranném pásmu a všechny bránících plánované rekonstrukci. V krajním případě by mohlo být město Litvínov dokonce postiženo sankcí, pokud by bránilo provedení předmětných prací," dodává Petr Řeháček.

3103kaceni2

Kácení v Tylově ulici je velmi razantní. Foto: čtenář

Místo stromů tráva

Po realizaci oprav bude v dotčeném pásmu upraven terén, který bude zavezen ornicí a vyset travním semenem. Město Litvínov vždy provádí za vykácené stromy náhradní výsadbu. Ne pokaždé je to však v blízkosti původních stromů možné, a to právě z důvodu vedení inženýrských sítí. "Nařízená náhradní výsadba kompenzující ekologickou újmu vzniklou stávajícím kácením v ochranném pásmu tak bude provedena dle možností, ale v počtu minimálně takovém, kdy každý strom bude nahrazen. V následujícím roce pak bude město usilovat o dohodu s provozovatelem distribuční sítě o vysazení alespoň keřových porostů v ochranném pásmu, které bývají ještě ze strany provozovatelů akceptovány," vysvětluje vedoucí odboru nakládání s majetkem.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru