Zelení: Srpnový požár na skládce Celio stál daňové poplatníky přes osm miliónů, podáváme trestní oznámení
Srpnový požár na Celiu. Foto: Michal Hrdlička
Litvínov

Litvínov - Náklady na zdolání požáru, který vypukl 28. srpna 2017 v areálu skládky Celio, se vyšplhaly na 8 310 400 Kč. Takto vysokou částku však nehradí provozovatel skládky, ale daňoví poplatníci. Uvedli to ve středu Zelení.

Zelení podávají trestní oznámení, aby se prověřilo, zda nejsou podobné požáry zakládány s nějakým úmyslem, či zda nedochází k porušování zákonů ze strany provozovatele.

„Požáry na skládce Celio jsou v posledních letech pravidelností, a tak nás napadlo podat dotaz na krajskou centrálu Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje týkající se nákladů spojených s uhašením požáru,“ sdělil Jan Hrubeš, předseda mosteckých Zelených. „Výsledná suma je alarmující a vede nás k zamyšlení, kolik peněz zaplatili daňoví poplatníci za požáry na Celiu za poslední léta,“ dodal.

Dle informací Hasičského záchranného sboru ve dnech 28. až 30. srpna 2017 vyjelo k požáru 58 hasičských jednotek z celého Ústeckého kraje. Důsledky požárů jsou závažné, dochází nejen k poškozování životního prostředí, k ohrožení životů a zdraví zasahujících hasičů, ale zjevně i k významné majetkové škodě na straně státu, který nese náklady zásahu.

Platná právní úprava hrazení nákladů zdolávání požárů podle názoru Zelených nemotivuje provozovatele skládek k tomu, aby těmto situacím účinně předcházeli, a vytváří naopak situaci, kdy pro ně může být požár komunálního odpadu v jistém směru výhodný. Zahořením se totiž uvolní prostor pro skládkování dalšího komunálního odpadu.

„Tuto situaci nelze vyloučit ani v případě Celia, a proto podáváme trestní oznámení, aby orgány činné v trestním řízení tuto věc prověřily,“ sdělil Petr Globočník, krajský předseda Zelených.

https://www.youtube.com/watch?v=WpPYd-t-N1E

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru