Litvínovští studenti soutěžili s tímto netypickým autíčkem: Jezdí na vodík a řídí se přes vysílačku
Studenti Scholy Humanitas.
Litvínov

Litvínov, Praha – Na start letošního ročníku Hydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC) - závodu modelů aut na vodíkový pohon se s podporou Nadace Unipetrol o víkendu postavily hned tři týmy středoškoláků z Neratovic, Ostravy a Litvínova.

Studenti ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště Neratovice vyhráli v kategorii nováček a v sobotním závodě obsadili čtvrté místo. Studenti se na tuto soutěž, která proběhla v kampusu ČVUT Dejvice, připravovali ve svém volném čase a pro jejich vedení bylo nezbytné nalézt nadšené pedagogy.

V prvním ročníku soutěže pro studentské týmy středních a vysokých ško lHydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC) v roce 2015 stály na startu tři přihlášené týmy. Rok na to se soutěže zúčastnilo již 15 týmů z České republiky a pět týmů ze Slovenska. Do letošního ročníku se přihlásilo již 24 českých týmů, což překročilo propustnost tratě. Soutěž se tedy letos konala jako dvoudenní s tím, že každý den soutěžilo 12 týmů. Nadace Unipetrol podpořila letos tři přihlášené týmy - litvínovský tým Schola Humanitas, Střední odbornou školu a střední odborné učiliště Neratovice a Vysokou školu báňskou - Technické univerzity Ostrava (členy týmu byli i středoškoláci a shodou okolností jedinci s autismem).

Litvínovský tým se umístil na devátém místě. Ředitel litvínovské Schola Humanitas, která nabízí studijní obor Ekologie a životní prostředí, pan Ladislav Turbák, vidí účast svých studentů následovně: „Najednou před námi stála nabídka zúčastnit se závodů aut s vodíkovým pohonem. K alternativním zdrojům energie máme blízko, ale na vyloženě technické věci se nezaměřujeme. Nabídli jsme možnost účasti studentům, z nichž 16 jich projevilo zájem a 10 jich vydrželo až do konce. Je až neuvěřitelné s jakým zápalem pracovali a kolik volného času obětovali této výzvě. Nechtěli přijmout pomoc od nikoho, chtěli si na vše přijít sami. Velkou oporou jim byl učitel Pavel Janíček, který se do této výzvy opravdu ponořil a byl žákům nadstandardním mentorem.“

Přestože je příprava i samotná soutěž časově velmi náročná, na studentech i jejich učitelích je vidět, že investované energie a času rozhodně nelitují. Na závod je přišla podpořit i ředitelka Nadace Unipetrol Julie Růžičková. ,,Nadace Unipetrol podporuje studenty technických a přírodovědných oborů a tak tento projekt zcela splnil naši vizi, propojit vzdělání teoretické s praxí.Jsme na všechny naše studenty a jejich pedagogy pyšní, jak dobře zvládli přípravu na závod, která byla opravdu náročná. Dost možná mnozí ze zúčastněných studentů nastoupí právě díky této zkušenosti svou celoživotní profesní cestu.,“ shrnuje Julie Růžičková. „Na závodech jsme také představili EduBus, mobilní chemickou laboratoř, se kterou plánujeme roadshow po základních školách v ústeckém regi-onu,“ dodala.

Statistika poptávky po studijních oborech v posledních letech ukazovala nepříznivý trend zájmu o technické a přírodovědní obory. Jako reakce na tento vývoj vznikl program H2AC, který chce vzbudit u studentů zájem právě o tyto obory, vyvolat zájem o alternativní zdroje energie a nabídnout studentům vlastní zkušenost s jejím využitím. Středoškolští studenti se během čtyřměsíčního programu seznamují s obnovitelnými zdroji energie. Teoretické znalosti pak použijí při sestavení RC modelu závodního auta v měřítku 1:10 poháněného vodíkovými palivovými články.
Letošní ročník H2AC v prvním závodním dni vyhrál tým SOŠ Třineckých železáren. Spolu s nedělním vítězem ze Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO se na začátku května zúčastní mezinárodního finále v německém Chemnitzu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru