Víkend na Mostecku byl tím nejteplejším od roku 1969. Co nás čeká teď?
Město Most. Ilustrační foto
Most

Mostecko - 41. víkend letopočtu 2018 se nejen v České republice prezentoval poněkud nestandardními počasovými podmínkami a Mostecko samozřejmě nebylo výjimkou.

Co se oblačnosti, resp. neoblačnosti týče, tak na tom byly oba dva dny naprosto totožně. Teplotně už tak úplně ne, neb zatímco sobota se spokojila s „pouhými“ 23 °C, neděli s přídomkem 14. října se zachtělo po 24 °C. Letní den se proto oficiálně nekonal, po praktické stránce však simulace léta proběhla na výbornou. Nebo snad ne? Z klimatologického hlediska se jednalo o zcela absurdní událost, protože takto vysoké hodnoty byly v těchto dnech zaznamenány teprve poprvé. A to je mostecký teploměr v provozu již skoro 50 let. S ohledem na datum kalendáře je velmi reálné, že se jednalo o nejteplejší a nejslunečnější víkend minimálně do jara 2019.

V úterý 16. října se do Mostu a spol. vrátí sluneční paprsky, které v úvodu týdne vyšachovala především vysoká oblačnost. Čili od rána až do večera opět jasno, přinejhorším skoro jasno, i když je pravda, že ještě trocha těch vysokých oblaků se na mosteckém nebi objevit může. Každopádně oproti pondělku značný rozdíl a k dešti to jako v zesnulých čtyřiadvacetihodinovkách rozhodně nepovede. Nejvyšší odpolední teploty do 20 °C.

Ve středu 17. října se žádnou velkou, ani střední a vlastně ani malou změnou počítat nelze, jinými slovy další pěkný slunný den. Avšak s tím, že v ranních a možná částečně také dopoledních hodinách nepřekvapí více průsvitného cirru. V dalších pasážích středečního dne to vypadá pouze a jen na jasno až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty i tentokrát do 20 °C, tudíž pokračující nadstandard, ráno v minimu kolem 8 °C (pamatujte, že se všechny teploty vztahují na Most, bydlíte-li výše, tak nepatrně odečítejte).

Ve čtvrtek 18. října pořád ta samá troposférická písnička – převážně slunečno, po plus minus 15. hodině nešokuje oblačnost vysokého patra (která je tak vysoko, že je tvořena ledovými krystalky, nikoli kapičkami vody, proto je lidově řečeno neškodná). Srážková činnost tím pádem znovu plně nečinná. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 18 až 20 °C, takže i v tomto ohledu beze změny, ráno v minimu kolem 8 °C.

Výhled denních maxim na vzdálenější přítomnost:

  • Pátek 19. října: do 17 °C
  • Sobota 20. října: do 15 °C (a slunečno)
  • Neděle 21. října: do 15 °C (a nebe bez mráčku)

Ano, víkend nejspíše na teplotách malinko sleví, zato na slunečních paprscích evidentně nikoli.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru