Řidič nákladního auta chtěl ošálit celníky. Na autě měl připevněné toto zařízení
Připevněný magnet. Foto: Celní úřad pro Ústecký kraj
Most

Most - Ústečtí celníci odhalili v minulých dnech řidiče, který obelhával záznamové zařízení tzv. tachograf magnetem.

Při kontrolní činnosti na silniční komunikaci č. I/13 u obce Liběšice na Mostecku si mobilní hlídka celníků vytipovala a následně zastavila krátce po třiadvacáté hodině řidiče nákladního vozidla s českou registrační značkou. Celníci provedli kromě kontroly přepravovaného nákladu také kontrolu denního výpisu stažených dat ze záznamového zařízení. "Přestože se vozidlo prokazatelně pohybovalo, záznamové zařízení vykazovalo přestávku. Pojali podezření, že řidič nějakým konáním ovlivňuje správnou funkci digitálního tachografu. Řidič to popřel a nadále odmítal spolupracovat. Celníci tedy přistoupili ke kontrole kabiny vozidla a převodového ústrojí. Po chvilce byl objeven na horním čidle převodovky obdélníkový magnet," sdělil tiskový mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj Jiří Nejedlý.

Celníci pro důvodné podezření ze spáchání přečinu neoprávněné manipulace s digitálním tachografem přivolali policejní hlídku, která si osmačtyřicetiletého řidiče i s magnetem na místě převzala k dalšímu řízení. Odhalené nedodržování předpisů celníci zadokumentovali a případ postoupí na odbor dopravy Krajského úřadu v Ústí nad Labem k zahájení správního řízení.

"Někteří řidiči nákladních vozidel dodržování stanovené doby řízení vozidla, bezpečnostních přestávek a doby odpočinku obcházejí tím, že do záznamového zařízení vloží kartu jiného řidiče či na snímač převodovky připevní magnet nebo použijí jiné speciální elektronické zařízení, které znemožní správnou funkci tachografu. Porušují tím nejen předpisy, ale stávají se pro ostatní účastníky silničního provozu velkým nebezpečím," poznamenal Jiří Nejedlý.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru