OBRAZEM: Počasové divy na Mostecku. Z mlhy vyčnívá Hněvín a nabízí zajímavé pohledy
Mlha nad Mosteckem. Foto: Kamil Sojka
Most

Mostecko - V pondělí večer na meteorologické stanici v Mostě-Kopistech u jezera Most relativní vlhkost vzduchu překročila hranici 95 %. Stejně jako v předcházejících večerech. Teplota vzduchu zároveň, opět díky bezoblačné obloze a nanejvýš poklidné povětrnostní situaci (tj. ideální podmínky pro radiační ochlazování), klesla pod 0 °C, jinými slovy se dostala na a následně pod úroveň tzv. rosného bodu. Vzduch tím pádem dosáhl maximálního nasycení vodními parami, které následně začaly kondenzovat. Na světě byla mlha neboli přízemní oblačnost.

Mlha začala mosteckým nížinám dělat společnost od sobotního rána, a to kvůli výše popsaným počasovým důvodům. Být prosinec anebo leden, nejspíše by se mlha utvořila pouze jednou a naposledy – lidově řečeno by nastal inverzní mordor. Jenomže už je únor, slunce je výše a tedy je silnější. Přinejmenším v posledních několika dnech mělo dostatek sil k rozrušení přízemní teplotní inverze neboli k eliminaci mlhy. Všude však to štěstí neměli, v relativně nedalekých Doksanech v mlze strávili už více než 85 hodin (rovněž do úterka vkročily v mlze).

Ale zpět na Mostecko. Pondělní 23. hodina se u jezera Most představila nejen mlhou a 100% relativní vlhkostí vzduchu, ale taktéž necelými -3 °C. Přímo ve městě ale ještě mlha nebyla a teploměr ukazoval plus minus 1 °C. Meziboří v tu samou dobu hlásilo jasno a přibližně 2 °C. A Nová Ves v Horách zaznamenala plus minus 5 °C, přičemž relativní vlhkost vzduchu byla o 45 % nižší než u jezera Most. Obdobně tomu bylo také v úterý ráno. Aneb i malý kraj jako Mostecko dokáže velké počasové divy.

Konec slovům. Mlha je pěkná, z ptačí perspektivy obzvláště. A právě tento pohled se nabídl všem, kteří zamířili na kopec Hněvín, jehož vrchol zůstal mlhou nepokořen. (soj)

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru