Most může získat více peněz z ubytovaných hostů, zavede poplatek z pobytu
Hotel Cascade. Ilustrační foto
Most

Most - Radní města Mostu doporučují zastupitelům vydat obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku z pobytu. Městu může přinést stovky tisíc korun navíc proti současnému stavu.

Od 1. 1. 2020 nabude účinnosti novela zákona o místních poplatcích s poměrně výraznými změnami, které je nutné zapracovat do obecně závazných vyhlášek města Mostu. Jednou ze změn je zrušení 2 místních poplatků, a to poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt (nebyl v Mostě zaveden) a místního poplatku z ubytovací kapacity, který byl městem vybírán již řadu let. Na místo těchto místních poplatků se zavádí jediný poplatek, a sice místní poplatek z pobytu.

Předmětem poplatku z pobytu je úplatný pobyt v obci u jednotlivého poskytovatele pobytu, pokud délka tohoto pobytu nepřekročí 60 po sobě jdoucích kalendářních dnů. Povinnost platí poplatek z pobytu dopadá pouze na pobývající, kteří nejsou přihlášeni v dané obci, tedy zde nemají trvalý pobyt nebo zde nejsou hlášeni ve smyslu zákona o pobytu cizinců, zákona o azylu nebo zákona o dočasné ochraně cizinců. V obecně závazné vyhlášce je navržena sazba ve výši 10 korun na osobu a den.

Nyní platí například ubytovaní hosté v hotelech čtyři koruny na den. Místo letošního zhruba půl milionu korun, které takto město získá, je v příštím roce podle rozpočtu naplánován příjem ve výši zhruba 1,1 milionu korun.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru