Venku nejíst, nepít, nelízat, říká policie. Jak je to s těmi pravidly na víkend?
Ilustrační foto: CC0
Most

ČR – Svátky a krásné jarní počasí lákají lidi ven i v době nouzového stavu a stále platícího zákazu volného pohybu. Pandemie koronaviru přitom není stále za námi, v Česku nejspíš ještě nedosáhla ani svého vrcholu.

Vláda ale začala vzhledem k optimistickému vývoji rozvolňovat některá opatření. Nynější prodloužený víkend ale může být dost rizikový. Policie v několika bodech stručně a vtipně shrnula, jak bychom se měli chovat. Radí zůstat pokud možno doma, vycházet samozřejmě jen s rouškou a dodržovat odstup. Na veřejnosti se podle policistů nemá jíst, pít, kouřit ani lízat, lidé se nemají srocovat. Bez roušky se může sportovat jen o samotě.

Jaký má názor na aktuální opatření Ministerstvo zdravotnictví? Co je podle něj možné a za jakých podmínek?

Jak bychom se tedy měli chovat: V současné době platí mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které stanovuje povinné nošení roušek na veřejnosti, s výjimkou řidičů veřejné dopravy v uzavřených kabinách, osob v uzavřeném vozidle, jsou-li všichni členy společné domácnosti, osob se závažnými poruchami autistického spektra a také s výjimkou dětí do 2 let. Do konce nouzového stavu také platí zákaz volného pohybu osob s výjimkou chození do zaměstnání, na nákup, do přírody či parku a také v případě sportování na venkovních sportovištích, v parcích, v přírodě a na jiných veřejně přístupných místech.

„Pokud si občan zakoupí potraviny (například párek, nápoj, zmrzlinu atd.) u okénka, může je zkonzumovat v okolí, ale tak, že se vzdálí od okénka (nejlépe alespoň 10 metrů), aby zabránil shlukování s jinými lidmi a dodržel minimální vzdálenost 2 metry od ostatních konzumujících osob. Tato forma by měla být využívána pouze v nezbytně nutných případech pro potřeby nutného občerstvení, tedy pokud to vyžaduje zdravotní stav dané osoby, z důvodu potřeby se napít, či se jedná o potraviny, které jsou určené k okamžité konzumaci,“ vysvětluje Ministerstvo zdravotnictví ve výkladovém stanovisku ke konzumaci potravin na veřejnosti.

„V ostatních případech důrazně doporučujeme konzumaci potravin v domácích či jiných prostorech splňující odpovídající hygienické zásady,“ dodává zdravotnický resort.

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví také stanovuje, že na veřejnost je možné chodit maximálně ve 2 osobách. Není tedy možné se sdružovat ve skupinách. Ministerstvo zdravotnictví také důrazně upozorňuje, že je nutné dodržovat rozestup 2 metry od ostatních osob.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru