Vysvědčení je strašákem mnoha dětí, v době koronavirové více nahrává domácímu násilí! Kam se obrátit o pomoc?
ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Je týden pololetního školního hodnocení. Jeho podoba se díky epidemiologickým opatřením a dlouhodobé distanční výuce různí napříč regiony, typy školských zařízení i ročníky.

Co ale zůstává stejné, jsou obavy a nejistota některých dětí, žáků a studentů, že jejich školní výsledky nesplní očekávání. Izolace způsobená dálkovým vzděláváním, která narušuje obvyklé sociální vazby a možnost probrat problémy s kamarády, učiteli nebo třeba výchovnými poradci, celou situaci jen zhoršuje.

Vyhrocené situace týkající se (nejen) školního prospěchu mohou v domácím prostředí eskalovat až k různým formám násilí. Doba omezených společenských kontaktů navíc bohužel nahrává vyšší latenci takových případů.

Domov by měl být pro každého z nás místem, kde se cítíme v bezpečí. Pro děti toto pochopitelně platí dvojnásob. Bezpečné rodinné zázemí však bohužel není pro všechny samozřejmostí. Je proto velmi důležité, aby každé dítě vědělo, kam se obrátit v případech, kdy je vystavováno psychickému či fyzickému násilí nebo například důsledkům neúměrného užívání alkoholu ze strany dospělých. Do pomyslného začarovaného kruhu však mohou dítě přivést i jen pochybnosti o sobě samém.

Pro řešení mnohých obtížných situací může stačit i popovídání s důvěryhodnou blízkou osobou. Tím může být kamarád, rodič, rodinný známý či pedagog. K dispozici jsou tu ale také odborníci z Linky bezpečí (116 111), kteří anonymně pomohou zorientovat se v problému, se kterým se dítě potýká, a doporučí odpovídající postup.

Jisté je, že je třeba problémy řešit, nikoliv od nich utíkat. Útěk se dítěti v nesnázích často zdá jako nejsnadnější řešení. Ve zkratu neřeší, že se vystavuje riziku, že může ublížit blízkým osobám, nebo že bude na jeho vypátrání potřeba vynaložit mnoho sil a prostředků složek integrovaného záchranného systému. Při pátraní přitom podle okolností jednotlivých případů mohou rozhodovat minuty. Policii v těchto případech pomáhá také nová aplikace ECHO, která významně zvyšuje zapojení veřejnosti.

Mnohem větším strašákem jsou ale pak situace, kdy už jen slova k pomoci nestačí. Pokud se dítě stane obětí násilí nebo jakékoliv jiné trestné činnosti, je zcela na místě řešit vše s Policií České republiky. Na linku 158 se pochopitelně v jakékoliv denní či noční době může v případě ohrožení obrátit i samotné dítě.

Policii může samozřejmě kontaktovat také všímavý soused nebo kdokoliv z okolí dítěte, kdo má podezření, že je s dítětem špatně zacházeno. Nikdo z nás by neměl před takovými případy zavírat oči.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru