Senát podpořil návrh na víc peněz do uhelných regionů, krajům by přinesl stovky milionů ročně
Doly Chomutov. Foto: Miloš Štáfek
Most

ČR - Senát ve středu podpořil pozměňovací návrh chomutovského senátora Přemysla Rabase, aby více peněz z vydobytého hnědého uhlí zůstalo v regionech, kde těžba škodí. Změna horního zákona by do Karlovarského a Ústeckého kraje mohla přinést přes dvě stě milionů korun ročně.

„Oprášil jsem návrh, který už v roce 2016 předkládal poslanec za Ústecký kraj Michal Kučera. Je logické, aby samosprávy dotčené následky povrchové těžby hnědého uhlí získaly vyšší podíl z úhrad za vydobytý nerost,“ řekl Rabas. Podle něj stát dlouhodobě neplní své závazky vůči uhelným krajům, které stále patří k těm nejhorším v ekonomických i sociálních ukazatelích.

Rabasův návrh změny horního zákona nově zařazuje mezi příjemce z úhrad za nerost vedle státu a obcí také krajské samosprávy. Ty by v případě povrchové těžby uhlí, ale třeba i kamene nebo štěrkopísků, získaly 37 % z poplatků těžebních společností za vytěžený nerost. Rabasův návrh ještě musí schválit Poslanecká sněmovna.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru