Léto v trapu! Počasí na Mostecku bude v příštích týdnech teplotně podprůměrné
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Letní prázdniny letí čím dál rychleji, vlastně by se dalo říci, že se spolu s meteorologickým létem chýlí ke konci. Koneckonců, už za dva týdny je tu 1. září a spolu s ním meteorologický podzim a vlastně i poslední třetina letopočtu 2021.

O uplynulém víkendu jsme měli možnost si užít nejen slunečních paprsků, ale také tropických teplot. Pondělí nakonec tropické nebylo (v západních a v severozápadních Čechách), neboť se již od severozápadu vkrádal chladný, původem arktický vzduch. Máte-li rádi spíše chladnější počásko, budete mít radost – naplní-li se dlouhodobá předpověď, resp. dlouhodobý výhled, tak už se v létě 2021 tropů neboli třicítek nedočkáme. Zároveň i letních dnů čili pětadvacítek bude poskrovnu...

Avšak nepředbíhejme, stát se ještě může ledacos. V dohledné přítomnosti se stane následující:

17. srpna: V hlavní roli anticyklóna se středem nad Keltským mořem a cyklóna se středem nad Skandinávií. Pro nás Čechy (muže i ženy) a samozřejmě i příslušníky středního rodu to znamená severozápadní proudění. Nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 20 °C po tropickém víkendu dozajista zchladí, stejně jako nejnižší ranní teploty kolem 12 až 8 °C. Mraků bude na nebi dost, po dobu všech 24 hodin, ale se srážkami pošetří. Deštníky tím pádem potřeba nebudou.

18. srpna: Luciano, takové jméno dali Němci výše zmíněné cyklóně. Ve středu bude vládnout celé severní Evropě a do určité míry též Evropě západní, střední a východní. V noci se zejména v Ústeckém kraji ukážou hvězdy, nicméně jinak nebude nouze o oblačnost. Ojediněle by se mohla objevit symbolická přeháňka, ale pravděpodobnější varianta je to, že opět nespadne ani kapka, resp. neměřitelné množství srážek. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 18 až 22 °C, nejnižší ranní teploty spadnou k plus minus 13 až 9 °C.

19. srpna: Sice nad českým územím pobude tlaková výše, avšak z důvodu pokračujícího, resp. doznívajícího, přílivu vlhkého vzduchu z Atlantiku se budou ve velkém tvořit mraky. Nejvíce v odpoledních hodinách. Navzdory tomu déšť na 99,9 % žádný. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C, tudíž opět o maličko vyšší, nejnižší ranní teploty kolem 15 až 11 °C, což moc nepotěší otužilce a obecně zimomily.

Abychom si připomněli, že předpovědi počasí na vzdálenější přítomnost nemají moc význam, podívejme se společně, jak vypadá aktuální tzv. dlouhodobá předpověď. Později, zpětně, ji budeme moci porovnat s realitou. A abychom si to ulehčili, věnujme pozornost jen odpoledním maximům:

  • 20. srpna: 19 až 23 °C
  • 21. srpna: 23 až 27 °C
  • 22. srpna: 23 až 27 °C
  • 23. srpna: 18 až 22 °C
  • 24. srpna: 17 až 21 °C
  • 25. srpna: 17 až 21 °C
  • 26. srpna: 19 až 23 °C
  • 27. srpna: 14 až 18 °C
  • 28. srpna: 14 až 18 °C
  • 29. srpna: 15 až 19 °C
  • 30. srpna: 11 až 15 °C
  • 31. srpna: 16 až 20 °C
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru