Počasí jako na podzim. Předpověď slibuje déšť a dost podprůměrné teploty
Ilustrační foto
Most

Mostecko - 0 %. Taková je šance, že se do konce prázdnin ještě objeví letní pětadvacítky, o tropických třicítkách radši nemluvě. Ve skutečnosti budeme rádi, když teploměr ukáže 20 °C. Za poněkud neidylický závěr meteorologického léta nese odpovědnost Nick, tlaková níže, která přišla ze Špicberk a která se na čas usadí ve střední Evropě.

Co se dá dělat. Snad jen doufat, že meteorologický podzim (1. září až 30. listopadu) kromě zkrácení dne o 5 hodin přinese i slunečné a teplé dny. Stát se to může, vždyť před pár lety jsme v polovině října měli skoro 25 °C (na Mostecku). Tak uvidíme.

27. srpna: Většinou oblačno až zataženo, zejména na horách s přeháňkami. Odpolední maxima okolo 11 až 15 °C, ranní minima kolem 11 až 7 °C.

28. srpna: Opět zakaboněná obloha, hlavně na západě se objeví dešťové kapky. Odpolední maxima okolo 13 až 17 °C, ranní minima kolem 12 až 8 °C.

29. srpna: Mraků stále dost, ale přeháněk už méně. K večeru/večer místy přechodně i jasno. Odpolední maxima okolo 15 až 19 °C, ranní minima kolem 11 až 7 °C.

30. srpna: Nebe zatažené, pršení jisté – i přes 15 l vody na m² (dle aktuálních výstupů). Odpolední maxima okolo 11 až 15 °C, ranní minima kolem 11 až 7 °C.

Podle současných výhledů také poslední srpnový den bude pochmurný, tzn. bohatý na mraky a déšť, ale s příchodem září se situace začne lepšit a ve dnech 2. až 4. září (čtvrtek až sobota) bude převážně slunečno s nejvyššími odpoledními teplotami až okolo 23 °C.

Pamatujete rok 2015? Tehdy byl úvod školního roku extrémně horký. Nejvýše rtuť teploměru vystoupala v Javorníku na severu Slezska, a to na 37,4 °C. Byl tak překonán absolutní maximální teplotní rekord pro září a zároveň meteorologický podzim 35,1 °C, naměřený 14. září 1947 v Mělníku. Na území Karlovarského a Ústeckého kraje bylo 1. září 2015 nejtepleji v Doksanech (34,9 °C) a v Teplicích (34,5 °C).

O dva měsíce později, 7. listopadu 2015, Česko znovu čelilo mimořádnému teplu. V Kopistech na Mostecku teploměr ukázal až 20,4 °C, nikde jinde v Česku takové „hic“ nebylo. Mostecko zároveň prožilo nejteplejší listopadový den za celou dobu měření, tj. od 60. let. Českým absolutním maximálním teplotním rekordem pro září je 24,0 °C, zaznamenán byl 1. listopadu 1928 v Klatovech.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru