V Mostě začala stavba památníku hornických tradic, jeden blok váží 16 tun
V Mostě vzniká památník hornických tradic a důlních neštěstíl. Foto: e-mostecko.cz
Most

Most – V centru Mostu začala montáž památníku určeného hornickým tradicím a důlním neštěstím. Bude představovat krajinu narušenou důlní těžbou překrytou zrekultivovaným pásem zeleně.

Památník bude složený z betonových předpřipravených bloků. Jeden z nich váží až 16 tun a na místo ho usazovaly dva jeřáby.

O absenci památníku se v Mostě mluvilo již řadu let a poukazovala na ni jak část veřejnosti, tak významné osobnosti Mostu. Návrh, který vyhrál výtvarnou soutěž vyhlášenou v loňském roce, je abstraktním moderním uměním, rozdílným od mnoha jiných hornických památníků. Do centra moderního města se solitérními stavbami se proto dobře hodí.

WhatsApp Image 2021 09 03 at 11.52.20

WhatsApp Image 2021 09 03 at 11.52.21 2

Autorem vítězného návrhu je Jakub Klaška, který má architektonickou kancelář v Londýně společně s manželkou, sochařkou Barborou Klaškovou.

„Porota na vítězném návrhu Jakuba Klašky ocenila zejména kvalitu celkového konceptu, jeho hmotové výtvarné zpracování a dominantní působení památníku ve veřejném prostranství, přilehlém k náměstí Velké mostecké stávky. Autor se oprostil, na rozdíl od většiny ostatních návrhů, od použití prvoplánových hornických symbolů a atributů, jako jsou například svatá Barbora, důlní výdřevy a skruže nebo hornické nástroje, a pojal dílo obecněji jako monumentálně koncipovaný nadzvednutý zářez do terénu, symbolizující dobývání uhlí v krajině,“ komentoval již dříve výběr poroty jeden z jejích členů, externí architekt města Mostu Petr Nesládek.

Vítězný návrh památníku hornických tradic a důlních neštěstí
Vítězný návrh památníku hornických tradic a důlních neštěstí.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru