Badatelé za pět minut dvanáct skládají střípky z historie výroby hraček na Mostecku i v Sasku. Výsledky ukazují v muzeu
Ředitel muzea Michal Soukup představuje novou výstavu dřevěných hraček. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Krušné hory jsou neodmyslitelně spjaty s těžbou rud, ale i dřevěných hraček. Mostecké muzeum se podílelo na pokusu vysledovat historii hračkářské výroby v letech 1945-1990, a to za výrazné pomoci pamětníků. Ukázalo se, že to bylo doslova „za pět minut dvanáct“, neboť pamětníků není mnoho a hmotné doklady se rychle ztrácejí. Výsledkem společných aktivit českých a německých badatelů, podpořených prostředky Evropské Unie je putovní výstava, kniha a dokumentární film.

Krušné hory jsou neodmyslitelně spjaty s těžbou rud. V dobách jejího útlumu však lidé hledali jiné zdroje obživy a jedním z nich se stala výroba hraček ze dřeva. Když těžba upadala, hračkářství vzkvétalo a naopak. Centrem výroby dřevěných hraček se na české straně staly (pod)horské obce v okrese Most s přesahem do sousedního okresu Chomutov, na německé straně pak městečka v Krušnohorském okrese.

Dlouhá staletí se výroba hraček na obou stranách hranice vyvíjela pospolu, vznikaly podobné výrobky, využívaly se stejné techniky a odbyt probíhal napříč hranicí. Zlom nastal po roce 1945, kdy vzniklo neprostupné hraniční pásmo mezi saskou a českou částí Krušných hor. Kromě zpřetrhání osobních vazeb se dvěma různými cestami vydala i hračkářská výroba. Putovní výstava mapuje vývoj hračkářství v Krušných horách od jeho počátku až do současnosti, především s důrazem na dvojí vývoj v poválečném období, tj. v letech 1945-1990, kdy krušnohorská dřevěná hračka dobývala celý svět.

Výstavě předcházel důkladný průzkum. Archiválií se bohužel dochovalo málo, a tak velká část poznatků vzešla z výpovědí pamětníků hračkářské výroby či jejich potomků. Na výstavě, určené pro malé i velké návštěvníky, budou k vidění předměty, které muzeu zapůjčili nebo darovali právě pamětníci. Přijďte si zavzpomínat na dětská léta a možná zde najdete i to, s čím jste si sami hrávali.

Výstavu doprovází informační panely, které shrnují nejdůležitější milníky výroby dřevěných hraček a popisují nejdůležitější podniky, které zde v poválečném období působily. Interaktivitu zajišťují dotykové panely s unikátním 3D modelem nákladnického kufru či krátkou animací. Své znalosti o krušnohorských hračkách si můžete otestovat v kvízu a dítětem se můžete na chvíli stát v herním koutku.


  • Výstava 3. 9. 2021 – 28. 11. 2021
  • Oblastní muzeum a galerie v Mostě, Čsl. armády 1360/35, Most
  • Otevřeno Út-Pá 12:00 – 18:00 hod., So-Ne 10:00 – 18:00 hod., v pondělí vždy zavřeno

Na výstavě byl rovněž představen dokumentární film, který zachycuje vzpomínky pamětníků hračkářské výroby. Světlo světa spatří odborná publikace, která dokumentuje jak společný vývoj výroby dřevěných hraček od počátků do 2. světové války, tak rozdílné směřování tohoto odvětví na obou stranách hranice po roce 1945.

Projekt „Hračkářský průmysl v Krušnohoří - dvě země - dvě cesty“ byl podpořen Evropskou Unií - Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014-2020. Na projektu partnersky spolupracovalo Oblastní muzeum a galerie v Mostě a Förderverein des Museums Olbernhau e. V.

Snimek obrazovky 2021 09 03 v 15.35.44

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru