Sociálně vyloučené lokality budou pod dohledem asistentů prevence kriminality další tři roky. Jejich počet se o čtyři zvýší
Zdroj: město Most
Most

Most - Městská policie v Mostě do konce září podá žádost o dotaci na projekt "Podpora sociálního začleňování ve vyloučených lokalitách", v rámci kterého chce město zaměstnat 12 asistentů prevence kriminality na 3 roky. Zahájení projektu se předpokládá ještě do konce roku 2022.

Předpokládané náklady činí přibližně 15 milionů korun a projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu zaměstnanost plus a ze státního rozpočtu ČR. Z dotace je možné financovat zejména platy asistentů, jejich vybavení a výstroj, školení a další náklady související s jejich činností.

Na konci září končí realizace pro městskou policii přínosného projektu „Most - rozvoj služeb Asistentů prevence kriminality pro sociálně vyloučené lokality“, v rámci kterého bylo zaměstnáno 8 asistentů prevence kriminality na 18 měsíců. Všichni asistenti projevili zájem pokračovat v navazujícím projektu.

„Na asistentech je znát rozvoj od roku 2017, kdy jsme s nimi začínali více pracovat. Nyní již máme stabilizovaný tým, někteří zaměstnanci mají i více než pětileté zkušenosti s prací u městské policie. Většinu událostí již umí vyřešit sami a dokážou v řadě činností zastoupit strážníky. Jedná se především o pěší hlídkovou činnost v problémových lokalitách, zajišťují sběr injekčních stříkaček, upozorňují na porušování obecně závazných vyhlášek, zajišťují dohled u škol, na přechodech a na kulturních akcích města, umí poradit nebo poskytnout první pomoc,“ uvedl Jaroslav Hrvol, ředitel městské policie Most.

Práce asistentů prevence kriminality je vyhodnocována v pravidelných evaluačních zprávách a je vedena databáze událostí a zásahů. Díky tomu má vedení městské policie přehled o jejich činnosti. Nejčastějšími zásahy asistentů prevence kriminality v roce 2021 v problémových lokalitách byly nálezy injekčních stříkaček, popíjení alkoholu na místě, kde je to zakázáno vyhláškou a odkládání objemného odpadu.

„Nebýt asistentů, tyto události by museli řešit strážníci, nebo by část z nich zůstala nezjištěna a neřešena. Asistenti tak uvolňují ruce strážníkům pro řešení závažnějších událostí. Díky průzkumu pocitu bezpečí také víme, že kombinace pěších hlídek asistentů s pěšími hlídkami strážníků mají prokazatelně pozitivní dopad na zvýšení pocitu bezpečí občanů, kteří žijí v problémových lokalitách, i na bezpečnost obecně,“ doplnil Jaroslav Hrvol.

V průzkumu pocitu bezpečí mosteckých občanů v roce 2021 uvedlo 43 % respondentů, že se cítí v ulicích města bezpečněji, když potkávají hlídky asistentů prevence kriminality. Když se podíváme pouze na odpovědi respondentů, kteří uvedli, že žijí v jedné ze 7 sociálně vyloučených lokalit, díky asistentům prevence kriminality se cítí bezpečněji téměř polovina respondentů - 49 %. Pokračování projektů asistentů prevence kriminality v dalších letech si přeje 75 % respondentů, což je nejvíce od doby, kdy město průzkumy pocitu bezpečí realizuje.

Také z tohoto důvodu, díky zájmu občanů, městská policie usilovala o získání dotačních prostředků na pokračování práce asistentů prevence kriminality v problémových lokalitách i v dalších letech.

Projekt Most - rozvoj služeb Asistentů prevence kriminality pro sociálně vyloučené lokality je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru