O tři ptáčátka se stará samička vzácného sokola na komíně v Záluží
SOKOLI NA KOMÍNĚ V LITVÍNOVĚ– ZÁLUŽÍ: REPROFOTO ORLEN UNIPETROL RPA
Most

Litvínov – Páru sokola stěhovavého, kteří dlouhodobě hnízdí na komínech ve výrobním závodě u Litvínova, se také v letošním roce podařilo přivést na svět novou generaci mladých. Tři mláďata tohoto kriticky ohroženého dravce se na komíně vylíhla v dopoledních hodinách 18. dubna.

V následujících týdnech může veřejnost pozorovat starostlivou péči sokolích rodičů o svá čerstvě narozená mláďata, včetně krmení a prvních průzkumů okolí hnízdní budky, a to přes online stream na www.starameseosokoli.cz .

Sokoli stěhovaví jsou kriticky ohroženým druhem a v minulosti z našich krajin úplně vymizeli. Naštěstí jejich počty v současnosti opět rostou, a to zejména díky přísné ochraně. Spolu s přírodními útočišti si sokoli často vybírají ke svému pravidelnému hnízdění i komíny průmyslových areálů, jelikož sokolům poskytují dobrý rozhled do krajiny, klid ke hnízdění a dostatek potravy.

Od roku 2012 se už podařilo sokolům jen v litvínovském areálu vyvést přes 30 mláďat a ve všech areálech skupiny, kde je hnízdění sokolů možné pozorovat, sokolí páry vychovaly již 41 mláďat. Velmi oblíbená je také možnost sledování mláďat prostřednictvím online streamu přímo z komína, kde sokoli hnízdí.

Samice sokola stěhovavého zahřívá vejce zhruba jeden měsíc. Po vylíhnutí mláďat začíná sokolímu páru starosti s nenasytnými mláďaty, která s vydatnou péčí viditelně rostou každým dnem. Přibližně tři týdny po vylíhnutí se vydají ornitologové k hnízdu na komíně, kde mláďata zkontrolují a okroužkují. Díky kroužkům se později možné sokoli identifikovat a mít přehled o jejich počtech na našem území.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru