Stop sečení srnčat. V květnu jich zahynou desítky tisíc
SRNČE JE POTŘEBA PŘENÉST V RUKAVICÍCH A S KUSEM TRÁVY. FOTO: ZACHRAŇ SRNČE.CZ
Most

Česká republika – V půlce května začnou jarní senoseče, při kterých zahyne mnoho srnčích mláďat, uvádí se že až 60 000. Aby tomu tak nebylo a mláďata měla šanci uniknout lidské technice, organizují se i po celé republice skupiny dobrovolníků, kteří se zavázali, že budou louky pravidelně prohledávat a srnčí mláďata zachraňovat.

Tisíce srnčat končí každý rok ve spárech sekacích strojů. Problém nastává právě v květnu, kdy jsou novorozená srnčata schovaná v trávě, zatímco jejich matka odchází obstarat potravu. Srnče před zvukem sekačky neuteče, je zvyklé zůstat v úkrytu a zde vyčkat do příchodu matky. Řidič sekačky v trávě nemůže srnče spatřit a neštěstí je dokonáno. Zabití mláděte je velmi traumatické i pro jeho matku, která ještě dlouho chodí a své mládět hledá. Ačkoliv se srnče v trávě může jevit opuštěné, není tomu tak, jeho matka ví dobře, kde je a včas si ho vyhledá. V trávě je schované před nejrůznějšími predátory, bohužel před člověkem a jeho technikou nikoliv.

Sečení by měl správně zemědělec nahlásit, tato povinnost se ale nekontroluje. V posledních letech začaly vznikat skupiny dobrovolníků, kteří se organizují a před senoseči procházejí louky, které se mají posekat, a mláďata ukrývají tak, aby je jejich matka našla. Vždy je ale třeba nesahat na mládě rukou, aby nepřijalo lidský pach. Mláďata se berou v rukavicích a ještě s dostatečným trsem trávy, jen tak ho srna bude moci vyhledat.

Vítáni jsou všichni dobrovolníci, případně také ti, kdo mají k dispozici dron, se kterým je prohlížení luk ještě snadnější. Přihlásit se mohou ve facebookové skupině.

Úspěchu se podařilo dosáhnout kladenské skupině, která díky sbírci na serveru DONIO získala od dárců z řad veřejnosti dron s termovizí. Využije jen okamžitě, jak v příštích týdnech začnou na Kladensku jarní seče.

pohled z dronu 1024x512

POHLED Z DRONU S TERMOVIZÍ.

Pata srnce 768x1024

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru