Lásky čas 2023 „počasově“ marný nebude, ale ani tak hustý jako v roce 2012
Ilustrační foto
Most

Most - Před jedenácti lety byl svátek práce, ale v první řadě svátek všech zamilovaných opravdu žhavý. Čím to bylo způsobeno? Asi vyšším „láskovým kvocientem“, nebo se všichni báli údajného konce světa (21. prosince 2012) a prostě více hřáli, nebo jednoduše tím, že ze severní Afriky (přesněji Alžírska) emigrovalo do České republiky nemalé množství vzduchu, značně přitepleného. I v severozápadních Čechách padla tropická třicítka, v Doksanech naměřili 30,4 °C. Nejvíce sálalo teplo z Moravanů, ve Strážnici na Hodonínsku teploměr ukázal 31,5 °C (pouze o 0,1 °C méně, než kolik ukázal teploměr v Singapuru, kde jsou zpocení v podstatě nonstop). Ještě můžeme zmínit ústeckých 29,3 °C, teplických 29,4 °C či děčínských 29,6 °C.

Grády měl mimo jiné První máj 1962, jenomže opačného charakteru. Tehdejší „láskový kvocient“ byl sakra nízký, tak moc, že mrzlo. Především ve Varnsdorfu (-3,4 °C) a na Milešovce (-4,3 °C). Teplice se klidně mohli přejmenovat na Chladice (právě jsme se přesvědčili, že inteligenční kvocient jisté osoby není v nejlepší kondici), protože tamní meteorologická stanice zaznamenala -1,9 °C, stejně jako meteorologická stanice v Doksanech. Podobně to vypadalo také v Krušných horách, včetně nejmenovaného městečka, které zřejmě v nejbližší době obsadí šejkové, jakmile zjistí, že z tamních kohoutků namísto vody tečou zlato, platina, rhodium a další „antisockové“ kovy. Jak jinak si vysvětlit některá vyúčtování?

Kam se šejkové hrabou na české darmožrouty, že? Přejme jim, ať se tou vodou udáví, a podívejme se, co si pro nás připravil letošní lásky čas:

28. dubna: S mrakama ta tlaková níže, kterou Němci nazvali Vasco, šetřit nebude, k tomu přihodí i pár dešťových kapek. Nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C.

29. dubna: Kvůli vyplňující se (rozpadající se) tlakové níži Vasco se ani sobota neobejde bez mraků. Vypadá to na převážně polojasnou až oblačnou oblohu s přeháňkami. Nejnižší ranní teploty kolem 9 až 5 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C.

30. dubna: Na scéně se objeví tlaková výše, která se od Němců dočkala jména Rixte. Severní polovině Německa a i sousedního Polska nadělí krásný, myšleno stoprocentně slunečný den, Česku nikoli. A tak nás čeká nejspíše polojasná až oblačná, spíše oblačná, obloha, třebaže bez deště. Nejnižší ranní teploty kolem 10 až 6 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C.

1. května: Rixte se sice přesune nad Pobaltí, ale svým jihozápadním okrajem zůstane v našem vzdušném prostoru. Co to znamená v praxi? V nočních, ranních a dopoledních hodinách nejčastěji jasno až skoro jasno, odpoledne skoro jasno až polojasno a večer postupně až zataženo. Nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 18 °C, ojediněle 19 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru