Časy se mění. Dříve nenáviděné graffiti už má svoje obdivovatele i na Mostecku
Foto: Jitka Pavlíková
Most

Litvínov, Most – Litvínovskou budovu polikliniky rozzářily z obou bočních stran nadrozměrné malby, tzv. muraly. Z jedné strany, blíže ke kostelu, je vyobrazen boj dobra se zlem v podání patrona města, sv. Michaela archanděla, a ďábla. Z druhé strany kresba odkazuje na zdravotnictví. Už tvorba prvního muralu vyvolala velikou odezvu. Druhá malba dokonce pouze nadšené reakce. Časy se mění.

2805graffitikz1

Pryč jsou doby, kdy se na mládež s plechovkou se sprejem konaly hony. Je to ovšem i tím, že streetartisté dostali pro své tvoření oficiální plochy. A jejich umění dosáhlo úžasné úrovně. Samozřejmě, že pokud dělá někdo nesmyslné klikyháky na fasádách domů, zastávkách či lavičkách, hněv to vyvolává i dnes.

2805graffitikz2

Jenže z těch skutečných sprejerů je nyní už komunita, která pořádá tvořivé srazy po celé republice pod názvem Město=galerie a mnohde jim pro jejich tvorbu nabízejí volné plochy i soukromí majitelé. Pořád jde ale o tvorbu ve veřejném prostoru.

2805graffitikz3

V Mostě v květnu uspořádal takový sraz pětačtyřicetiletý sprejer známý jako Bart. Svůj první legal vytvořil v roce 1996. I on jezdí tvořit po celé republice. „Pozvání přijalo 17 umělců z celého Česka. Od Karviné pro Karlovy Vary. V Mostě je oficiální plocha pro graffiti pod nemocnicí. Stačí akci oznámit policii, aby o nás věděli,“ popisuje Bart, jak to chodí.

2805graffitikz4

Díky tomu mohou lidé obdivovat graffiti různých stylů. „Povedlo se to, své si tam vybere každý a je jedno, z jaké je generace. Každý writer má jiný styl. Někdo umí úžasně písmo a tvoří nápisy, jiný se specializuje na obrázky. Za tu dobu, co se graffiti věnuji, se plno českých kluků vypracovalo natolik, že se tím v cizině živí,“ podotýká Bart, kterého mile překvapily pozitivní reakce na hotové dílo.

2805graffitikz5

S Bartem se budete moci setkat i v Litvínově. Přijede totiž na vyvrcholení litvínovské události Carola Art Session, v jejímž rámci vznikly oba již zmíněné muraly. „Ještě nevím, co budu tvořit. Tématem je komiks. Někteří si předem připravují tzv. sketche, které pak přenášejí na plochu. Já se rozhodnu až na místě,“ dodává Bart.

2805graffitikz6

Litvínovská akce je naplánována na sobotu 24. června. Uskuteční se v několika lokalitách. Streetartisté budou tvořit například u zastávky Litvínov, stadion. Dále u viaduktu mezi Penny a Lidlem a v Janově v ulicích Přátelství, Hamerská 159 a Albrechtická. „V rámci akce je připravena výstava obrazů ve vile Libuše, workshopy pro děti a afterparty s názvem Ghetto festival v Janově,“ dodává Filip Ungr, který je jedním z tvůrců muralů na poliklinice.

2805graffitikz8

Pozornost upoutalo také nové dílo na zdi u autobusové zastávky Litvínov, požární stanice. „Lišku a medvěda v Chudeříně dělali umělci CAMO z Teplice a Úplně Mimo z Jablonce nad Nisou," podotýká Filip Ungr.

2805graffitikz9

Oficiální plocha pro graffiti je také za Májem. Jak se graffiti dělá, se mohou přijít lidé podívat i 10. června. „Tehdy budeme tvořit pro malého Filípka Pojera,“ dodává Filip Ungr.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru