Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil miliardovou zakázku na opravu Repre
Foto: město Most
Most

Most - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil 18. srpna 2023 veřejnou zakázku na rekonstrukci kulturního domu Repre v Mostě. Podle něj město stanovilo zájemcům o zakázku diskriminační a nepřiměřené zadávací podmínky. Konkrétním důvodem byl požadavek města na doložení reference na výstavbu či rekonstrukci stavby občanského vybavení, jejíž součástí byl stabilní hasící systém. Spojením požadavku na stavbu občanského vybavení a stabilního hasícího systému zadavatel údajně vytvořil překážku hospodářské soutěže. Tendrem se začal ÚOHS zabývat na základě podnětu stěžovatele PORR, a.s., která výše uvedené požadavky na reference rozporovala.


Rozhodnutí úřadu není pravomocné a je možné proti němu podat odvolání. Město se proti rozhodnutí odvolávat nebude, jelikož odvolací řízení by v tomto případě trvalo pravděpodobně mnohem déle, než nové zadávací řízení, a město by přišlo o dotaci. Co to znamená a co bude dál?


Město zapracovalo veškerá doporučení úřadu a pracuje na úpravě zadávacího řízení. „Celá záležitost nás mrzí o to více, že zadávací řízení běží dlouho. Čekali jsme, že nejpozději na podzim 2023 bude možné stavbu zahájit. Bohužel z důvodu upřesňujících dotazů, mnohdy dotazů nerelevantních od účastníků, kteří nakonec nabídku nepodali, došlo k těmto průtahům. U nového zadávacího řízení budou již všechny dotazy do zadání zapracovány a tudíž nepředpokládáme, že by bylo nějak nadstandardně dlouhé. Chtěl bych ubezpečit Mostečany, že uděláme všechno pro to, aby rekonstrukce začala co nejdříve a co nejdříve také skončila,“ vysvětluje primátor města Mostu Marek Hrvol. Na dalším jednání Rady města Mostu, které je naplánováno na 5. září 2023, se chystá opětovné vyhlášení veřejné zakázky s novou zadávací dokumentací.


Most počítá nadále s dotací na rekonstrukci Repre. „Situace je nepříjemná v tom, že máme financování prakticky připravené, včetně externích dotací. Ty mají být na rekonstrukci dvě. Zdržení oproti původním předpokladům bude zhruba šest měsíců, ale nadále počítáme s tím, že bychom měli obě dotace i přes posunutí termínu získat,“ uzavírá primátor. Vše záleží na tom, jak rychle se celá věc bude vyvíjet.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru