V zooparku vyrostou Pyreneje. Vládci oblohy se dočkají nové voliéry
Dravci jsou z voliér již přestěhovaní do zázemí. Foto: Zoopark / Věra Fryčová
Most

Chomutov – Letité expozice dravých ptáků v chomutovském zooparku čeká zásadní modernizace. Chovatelé chtějí výrazně zvětšit prostor pro supy či orly, přibude v nich tekoucí voda a nově vybudované kamenné stěny budou připomínat přirozené prostředí jihoevropských skal.

Úpravami projde osm úzkých voliér, které jsou umístěné nad hlavní branou zooparku. „Zásadní změnou bude, že ptákům rozšíříme životní prostor. Místo osmi malých vzniknou dvě velké a dvě menší expozice,“ nastiňuje jeden z hlavních cílů rekonstrukce ředitelka zooparku Věra Fryčová. Práce budou trvat zhruba do začátku prosince, do té doby budou dravci v zázemí.

Chovatelé zooparku plánují, že nový prostor bude druhově zaměřený na dravce z jihu Evropy. „Rádi bychom tu vytvořili expozici, která by se dala pojmenovat jako ´Pyreneje´,“ představuje základní myšlenku ornitolog Petr Hora. Tomu by mělo odpovídat i nové zařízení voliér – vystaví se v nich stěny z přírodního kamene a dvěma největšími bude proudit malý potůček.

Do rozšířených voliér se zcela jistě vrátí orlosup bradatý a sup bělohlavý, které doplní sokol stěhovavý či raroh velký. Například orlosupy se zooparku daří úspěšně a pravidelně odchovávat, odrostlá mláďata pravidelně posílá do španělské Andalusie, kde se navrací do volné přírody. V souvislosti s rekonstrukcí zoopark uvažuje dokonce o pořízení nových druhů ptáků, naopak třeba orel kamčatský, výr velký či puštíci budou do budoucna k vidění už v jiných expozicích.

Chovatelé již všechny dravce přestěhovali, během rekonstrukce se o ně budou starat v zázemí. Zoopark pro přesun zvolil jediný možný termín, kdy je možné ptáky i s ohledem na hnízdění rušit. „Práce máme naplánované do konce listopadu, takže věříme, že začátkem zimy nastěhujeme dravce zpátky do nových voliér a návštěvníkům obnovený prostor představíme jako další atraktivní novinku našeho zooparku,“ doplňuje ředitelka Věra Fryčová.

 

orlosup Bradatý s ornitologem Petrem Horou foto Věra Fryčová

Ornitolog zooparku Petr Hora s orlosupem bradatým.
Foto: Zoopark / Věra Fryčová

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru