Kosmická pohádka pro děti i dospělé Malý princ měla premiéru v pátek 6. října. Foto: Městské divadlo v Mostě
Most

Most – Po třech letech se opět vrací divadelní festival pro mladé nejen věkem. Desátý ročník se uskuteční v prostorách Městského divadla v Mostě a v Divadle rozmanitostí ve dnech od 11. do 14. října. 
Čtyři festivalové dny nabídnou pestrou nabídku žánrů a divadelních souborů. 

„Festival zahájíme 11. října zbrusu novou inscenací režiséra Zbyňka Srby Malý princ z našeho repertoáru. Poetický příběh určený pro děti i dospělé vypráví o esenciálních věcech života, o přátelství, lásce a optimismu. Malý princ autora Antoine de Saint-Exupéryho patří mezi nejvýznamnější díla svého druhu," uvádí produkční Městského divadla v Mostě Lenka Krestová. 

 

Reprodukce. Zdroj: MDM

 

Čtvrtek 12. října nabídne stand up Reprodukce v podání komika, herce a moderátora Filipa Tellera. Autorský stand up o dětech, rodičích, výchově, společnosti a rozhodnutí, které nelze vzít zpět!

Filip Teller děti nemá. Mohl by mít, ale je si vědom rizik tohoto zodpovědného rozhodnutí. K dětem, na rozdíl od pokojových rostlin, totiž musíte mít vztah. Jenže biologické hodiny tikají a touha po zachování rodu a slevě na dani může být mnohdy silnější než obava z přelidnění. Nastává tedy čas položit si zásadní otázky, které se
reprodukce týkají: Mít či nemít? A má to dnes ještě smysl?

Na tyto a mnohé další otázky hledá Filip Teller odpovědi ve svém reprodukčním stand-upu plném úvah, pochyb, nepravděpodobně-pravdivých příkladů a ironického humoru.

Loutková a alternativní scéna Divadlo rozmanitostí uvede v rámci festivalu premiéru ekothrilleru ROPÁCI a to v pátek 13. října na domovské scéně. Inscenace je mysteriózním ekodramatem autorek Kristýny Kolovratové a Hany Marvanové, vzniklých na motivy stejnojmenného filmu Jana Svěráka. 

Po mostecké krajině se pohybuje podivné stvoření, které smrdí jako ropná skvrna. Podaří se nové generaci vypořádat s chybami minulosti? 

 

Bakchanti. Zdroj: MDM


„V ten samý den, tedy 13. října, na Malé scéně přivítáme hostující soubor Divadla X10 s inscenací BAKCHANTI režiséra nastupující generace Štěpána Gajdoše ve spolupráci s dramaturgem Divadla X10 Ondřejem Novotným," dodává produkční Lenka Krestová. Dotýká se otázek národní identity a zabývá se tím, jak moc je tato identita spojená či dokonce ovlivněná pivem a vysedáváním v české hospodě. Tvůrci se zamýšlejí nad tím, zda je pivo doopravdy středobodem (českého) vesmíru.

“Pivo je starší než Bible.” Pivo je středobodem českého vesmíru. Pivo je prostředkem k nezávaznému rozhovoru, seznámení, osvobozujícímu smíchu i k otupení intelektu a duchovní hibernaci. Všední situace a příběhy, které si v hospodě s nadhledem i dojetím vyprávíme, nejsou jen obrazem světa, ve kterém žijeme, ale daleko víc vlastní svět vytvářejí. 

 

Otec. Zdroj: MDM

Závěrečný festivalový večer (14. říjen) nabídne dojemnou a současně vtipnou tragikomedii režiséra Petra Svojtky, kterou na našich prknech představí Indigo company.  OTEC vypráví o jednom smutném fenoménu naší doby - Alzheimerově chorobě.

Andrému je osmdesát, býval tanečník a žije se svou dcerou Anne a jejím manželem Antoinem. Anebo býval inženýr, jehož dcera Anne se odstěhovala do Londýna za novým přítelem Pierrem? Proč má uprostřed odpoledne pyžamo? Kam se poděly jeho hodinky? A co dělá v jeho kuchyni ten cizí člověk s kuřetem? Touží po klidném životě, ale najednou už nic nějak nedává smysl... V hlavní roli exceluje Jan Vlasák, který si po představení převezme letošní cenu FOREVER YOUNG.

„Festivalová dopoledne budou patřit studentům, a to jak na jevišti, tak v hledišti. Pro děti, žáky a  studenty mateřských, základních a středních škol jsou připraveny inscenace studentů a absolventů divadelních škol. Pražská konzervatoř nabídne inscenaci Pod kontrolou, Vyšší odborná škola herecká se představí s Kyticí," upozorňuje Lenka Krestová.

V Divadle rozmanitostí se představí studenti Vyšší odborné školy herecké - Loutkového oboru s Docela obyčejnou pohádkou pro docela obyčejný den a soubor Buchty a loutky přivezou známou pohádku Paleček.  

V průběhu festivalu nebudou chybět výstavy a hudební vystoupení.

Cena FOREVER YOUNG

Umělecké vedení festivalu každý rok uděluje vybranému umělci cenu Forever young (navždy mladý). Toto ocenění je určeno tvůrcům, kteří mají za sebou obdivuhodnou uměleckou kariéru a jsou stále činní, kreativní a mladí duchem. 

Cenu YOUNG FOR YOUNG letos převezme Jan Vlasák. Zdroj: MDM

 

Ocenění v minulosti získali: Luba Skořepová (2010), Lubomír Lipský (2011), Květa Fialová (2012), Stanislav Zindulka (2013), Iva Janžurová (2014), Eva Klánová a Jaroslav Satoranský (2015), Boleslav Polívka a Alois Švehlík (2016), Jiří Suchý (2017), Daniela Kolářová a Miroslav Středa (2018) a Petr Kostka (2019).

Podrobný program festivalu naleznete ZDE.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru