Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko – Dobrá zpráva: nadcházející víkend se protáhne o šedesát minut, protože skončí letní čas. Uprostřed Ústeckého kraje v sobotu slunce vyjde v 7:49 a zapadne v 17:50, v neděli vyjde v 6:51 a zapadne v 16:48. A další dobrou zprávou může být to, že na přelomu týdne dojde k zesílení jihozápadního proudění, a tedy k nárůstu teplot.

Ty jsou pořád celkem vysoké. Ve čtvrtek se vyšplhaly až na 15,4 °C, a sice v Doksanech (před sedmnácti lety doksanská meteorologická stanice naměřila 20,6 °C). I když je „dlouhodobá předpověď" na dvě věci, teplý jihozápadní vítr by podle ní měl vydržet minimálně do poloviny listopadu, navíc prakticky bez přerušení. Alespoň bychom nemuseli tolik topit, ani svetry bychom nepotřebovali.

Opak může být pravdou, samozřejmě. Prozatím je jisté jenom to, že přechod na standardní, lidově zimní čas zimu nepřinese. A i kdyby chtěl, nemá šanci, neboť s cyklonálním jihozápadním prouděním fakt nic nesvede. Ani s cyklónou (tlakovou níží), kterou Němci pojmenovali Armin. Přinese poměrně vydatné srážky, jak do Česka, tak hlavně do Rakouska a na Slovensko, dále také do Chorvatska, Maďarska, Slovinska. Do půlnoci z pátku na sobotu by v Chorvatsku a na Slovinsku na návětrné straně hor mělo napršet až přes 100 l vody na m², na Slovensku to vypadá na 35 až 45 l vody na m² a na severozápadě Čech zřejmě naprší do 5 až 10 l vody na m². Čili nic extra.

27. října: Do 19:00 až 20:00 hnusně, respektive zataženo až oblačno s deštěm, potom pěkně, respektive převážně skoro jasno, přechodně až jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C.

28. října: Nic moc. Oblačnosti od půlnoci do půlnoci docela dost, k tomu nepřekvapí přeháňky. Nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C.

29. října: Žádná hitparáda. V hlavní roli oblačnost, třebaže bez přeháněk (ojedinělá přeháňka, především v Krušných horách, hrozí). Nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C.

30. října: Dešťové kapky ne, dokonale modrá obloha taky ne. Rozhodně ne. Nejnižší ranní teploty kolem 9 až 5 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C.

Sečteno a podtrženo, máte-li na svém voze ještě „letňáky", nemusíte se moc vzrušovat. Ani k ránu nebude kdovíjaká zima, čili to s „letňákama" ještě chvíli půjde. Za předpokladu, že nenarazíte na velice aktivní strážce silnic... V Americe tam se mají, ani STK tam nepotřebují... Kéž by i českým řidičům stačila stříbrná lepicí páska (která údaje drží pohromadě celou Ameriku).

Mimochodem, lepicí pásku, jeden z nejlepších lidských vynálezů, prý vynalezl Američan Richard Gurley Drew (*22. 6. 1899, †14. 12. 1980). Uctěme jeho památku koupí lepicí pásky.

Amen.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru