Ilustrační foto: CC0
Most

ČR – V České republice žije s tímto onemocněním více než 1 milion lidí a odhaduje se, že dalších 250 tisíc o své diagnóze ještě neví. Celosvětově se s ním pak potýká 10 % populace a toto číslo stále roste. Řeč je o cukrovce, na níž se nejen při příležitosti Světového dne diabetu rozhodla zaměřit nezisková organizace Loono. Cukrovku totiž ve většině případů způsobuje nezdravý životní styl, a je proto možné jí předcházet díky prevenci.

Cukrovka neboli diabetes je chronickým onemocněním, které významně ovlivňuje to, jak naše tělo hospodaří s krevním cukrem, tedy glukózou. Ta je pro buňky jedním z nejdůležitějších zdrojů energie. Vstup glukózy do buněk řídí hormon inzulín, jestliže nefunguje tak, jak má, neprobíhá správná přeměna cukrů v těle a dochází ke stavu zvanému hyperglykémie, tedy ke zvýšené hladině cukru v krvi.

„Vysoká hladina cukru v krvi poškozuje různé orgány našeho těla. Narušuje totiž stěnu malých cév, čímž snižuje prokrvení orgánů. Poškodit může ale také velké cévy, protože přispívá k procesu zvanému ateroskleróza, který může vést až k uzavření tepen a vzniku infarktu nebo mrtvice. Neblahý vliv má také na oči, kde škodlivě působí na malé cévy v sítnici, což může vést až k slepotě,“ vysvětluje, proč je cukrovka problém, MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka Loono.

„Cukrovka může také poškodit ledviny a snížit jejich schopnost správně filtrovat krev. Způsobuje také poškození nervů a vznik neuropatie, tedy necitlivosti nebo bolestivosti rukou a nohou. To může být velmi nebezpečné v momentě, kdy člověk necítí menší zranění a včas ho neošetří. Z malého škrábance se tak může rozvinout něco mnohem vážnějšího, například bércový vřed, který může vést až k amputaci dolních končetin,“ dodává.

Cukrovky rozlišujeme dva druhy. Cukrovka 1. typu je autoimunitním onemocněním, během kterého imunitní buňky útočí na slinivku, a tělo tak nedokáže vyrobit dostatek inzulinu. Tento typ, který často vzniká už v dětství, představuje 10 % všech případů cukrovky. Zbývajících 90 % je pak cukrovka 2. typu, která vzniká z důvodu snížené sekrece inzulinu ve slinivce břišní a současné necitlivosti tkání na inzulin, často ve spojitosti s nezdravým životním stylem. K jejím rizikovým faktorům patří věk nad 40 let, obezita, vysoký krevní tlak, nedostatek pohybu nebo výskyt cukrovky v rodině. Vedle těchto typů stojí ještě tzv. těhotenská cukrovka, která vzniká během těhotenství a po porodu zmizí.

Mezi příznaky cukrovky patří žízeň, nadměrné pití a jezení i časté močení. Objevit se může také hubnutí, únava a potíže se zrakem. Neobvyklá není ani zvýšená náchylnost k infekcím. „Často se však cukrovka zpočátku nemusí projevit vůbec a upozorní nás na ni až závažné komplikace, které toto onemocnění způsobuje. Je proto důležité si pravidelně měřit hladinu cukru v krvi,“ upozorňuje Kateřina Šédová.

Hladinu cukru v krvi zjišťuje praktický lékař během odběrů, které se provádí v rámci preventivní prohlídky jednou za dva roky. Doma nebo v lékárně je možné měřit pomocí glukometru. Jeho hodnoty však nejsou tak přesné jako při žilním odběru. Průběžné hodnoty pak nabízí 24hodinový monitor, který pomocí glukózového senzoru nepřetržitě monitoruje hladinu cukru v krvi a může tak poskytnout hodnoty glykémie v průběhu až několika dní. Zvýšená hodnota cukru v krvi se dá zjistit také z moči, například diagnostickým proužkem. Jde však pouze o orientační měření, jestliže je výsledek pozitivní, je nutné potvrdit jej i z krve.

A jak cukrovce efektivně předcházet? Důležité je udržovat si zdravou váhu a jíst pestrou stravu bez průmyslově zpracovaných a vysoce kalorických pokrmů. Pokud diabetik s nadváhou sníží svoji hmotnost o 10 %, může snížit rizika spojená s cukrovkou až o 40 %. Klíčový je rovněž pravidelný pohyb. Fyzická aktivita pomáhá kontrolovat hladinu glukózy v krvi a zvyšuje citlivost buněk k inzulinu. Naopak negativní vliv má nedostatek spánku, kouření a pití alkoholu.

Světový den diabetu stanovila na 14. listopad Světová zdravotnická organizace (WHO) a Mezinárodní federace diabetu (IDF). Právě 14. listopadu roku 1891 se totiž narodil kanadský lékař Frederick Grant Banting, který objevil účinky inzulínu. Cílem Světového dne diabetu je zvýšení povědomí o všech typech cukrovky a podpora programů prevence cukrovky 2. typu.  

Nezisková organizace Loono při příležitosti Světového dne diabetu spouští novou webovou podstránku, na které přináší základní informace o cukrovce a o její prevenci. Šířit osvětu o tomto onemocnění bude také na svých sociálních sítích a blogu. Informace o cukrovce najdou uživatelé také v informačním servisu aplikace Preventivka. 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru