Foto: Policie ČR
Most

Ústecký kraj, Jiřetín pod Jedlovou – Při silniční kontrole, zaměřené zejména na dodržování sociálních předpisů, zajistili ve čtvrtek 9. listopadu v ranních hodinách děčínští dopravní policisté, z důvodu podezření z neoprávněné manipulace s tachografem, nákladní soupravu. Dopravce složil stotisícovou kauci. 

Ve čtvrtek 9. listopadu v ranních hodinách hlídka dopravní policie, která se specializuje na dodržování sociálně právních předpisů u nákladní dopravy, kontrolovala na odstavné ploše u silnice č. I/9 v obci Jiřetín pod Jedlovou nákladní vozidlo s polskou registrační značkou. Policisté vyzvali řidiče, aby jim předložil doklady potřebné pro řízení vozidla a poté také doklady, které se týkají provozu nákladní soupravy.

Při kontrole dat z tachografu a karty řidiče policisté nejprve žádné porušení neobjevili. Následným měřením pomocí speciálního zařízení a fyzickou kontrolou snímače na převodovce byly zjištěny nesrovnalosti nasvědčující možné manipulaci s tachografem, na snímači převodovky nalezeny známky typické pro použití magnetu na něm. Řidič dále policistům uvedl, že v noci vykládal v jedné z firem v Rumburku. V ten moment podezření policistů zesílilo, jelikož věděli, že řidičem uvedená firma v noci vykládky nepřijímá. Policisté z tachografu vyčetli, že v době od jedné hodiny ranní řidiči nákladní soupravy začal nepřetržitý devítihodinový odpočinek. Avšak následným šetřením policisté prokázali, že v době kolem 6. hodiny ráno řidič vykládal v rumburské firmě a jeho jízda s nákladní soupravou byla zachycena i na kamerových záznamech.

Foto: Policie ČR

Policisté řidiče zadrželi a umístili do policejní cely. Nákladní vozidlo bylo zajištěno a následně podrobeno důkladnému znaleckému zkoumání snímače, tachografu i řídící jednotky vozidla. Odborným posudkem bylo prokázáno, že vozidlo bylo v provozu v době, kdy tachograf vykazoval nepřetržitý odpočinek, tedy, že byl tachograf úmyslným jednáním vyřazen z činnosti přiložením magnetu. 

Následující den policisté 45letému řidiči v rámci zrychleného zkráceného řízení sdělili podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací. Ten se při výslechu k úmyslné manipulaci s tachografem doznal. Podezřelý muž byl do 48 hodin postaven před soud, který v sobotu 11. listopadu pravomocně rozhodl o jeho potrestání peněžitým trestem a vyhoštěním z území České republiky. 

Samotnému zahraničnímu dopravci dopravní policisté uložili stotisícovou kauci za porušení povinnosti dopravce, kterou uhradil, stejně tak jako náklady na odborné zkoumání a náklady na odtažení vozidla ve výši celkem 70 tisíc korun.

V rámci dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu se dopravní policisté pravidelně zaměřují na nákladní dopravu. S důkladnými silničními kontrolami, zaměřenými mimo jiné i na dodržování sociálních předpisů, tak musí počítat řidiči nákladní dopravy potažmo samotní dopravci. 

„Nepovolené manipulace s tachografy jsou nelegální a mají vážné důsledky. Dodržovat předpisy související s používáním tachografů a dodržováním pracovní doby řidičů je důležité. Předpisy jsou navrženy tak, aby chránily bezpečnost na silnicích a zdraví řidičů tím, že omezují nadměrnou pracovní dobu a zajišťují dostatečný odpočinek. Policisté jsou dle příslušných zákonných norem ve vyjmenovaných případech oprávněni zadržet řidičský průkaz, odebrat kartu řidiče, zadržet osvědčení o registraci vozidla, zkrátit technickou způsobilost vozidlu nebo zabránit v další jízdě s vozidlem jeho odtažením nebo přiložením technického prostředku. Policisté nově také kontrolují, zda řidič nebo provozovatel nemá nedoplatek za dopravní přestupek, který spáchal v minulosti a který nezaplatil," uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru