V Krušných horách není po sněhu zatím památky. Ilustrační foto
Most

Ústecký kraj - Je to v čudu. Máme tu předposlední pátek letošního listopadu neboli letošního meteorologického podzimu a co z toho? Nic. Teplotně jsme pořád relativně nahoře a za sněhem se nedá vyjet ani na Klínovec (ani na Šumavu, z tamních až skoro třiceti čísel už taky zbylo velký kulový). Jak by taky mohlo, když v úterý padla patnáctistupňová hranice. Bylo až 15,2 °C. Sice ne u nás na severozápadě, nýbrž na jihozápadě (ve Strakonicích), ale v Doksanech měli až 12,7 °C a v Krušných horách (v polohách 650 až 950 m n. m.) teploměry ukázaly nejčastěji 7 až 8 °C.

Vraťme se na moment do minulosti. Ne, do 17. listopadu 1989 ne, v ten den se nic extra nestalo. V Praze možná jo, ale v troposféře, potažmo na meteorologických stanicích, rozhodně ne. Před 43 lety, tedy 17. listopadu 1980, bylo fajn. Trochu sluníčka, hlavně však teplíčko. V Ústí nad Labem byla naměřena hodnota 15,1 °C, v Doksanech 14,9 °C a v Žatci 14,7 °C. Naproti tomu o 15 let dříve, to znamená 17. listopadu 1965, měli svůj den zimomilové. Jednak prakticky všude bylo bílo (Ústí nad Labe 1 cm, Doksany 2 cm, Žatec 6 cm, hory 20 až 25 cm) a jednak mrzlo jak přes den (maxima převážně v rozmezí -4 až -3 °C), tak především v noci. Viz. Varnsdorf a jeho -12,8 °C.

Prostě když se chce, tak to jde, ať už do tepla, nebo do chladna. Jenomže tento rok se moc nechce.

17. listopadu: Nejnižší ranní teploty kolem 3 až -1 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C. Mraků hodně. Srážky žádné.

18. listopadu: Nejnižší ranní teploty kolem 3 až -1 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C. Mraků hodně. Srážky žádné.

19. listopadu: Nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C. Mraků hodně. V noci a ráno pravděpodobně sprchne.

20. listopadu: Nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C. Mraků hodně. Po celý den přeháňky (dešťové).

Na závěr položme umělé inteligenci životně důležitou otázku:

„Jaké bude počasí 17. listopadu 2123?“

„To je zajímavá otázka. Bohužel nemám k dispozici dlouhodobou předpověď počasí na rok 2123, protože to je příliš daleko do budoucnosti. Můžu vám ale říct, jaké bylo počasí 17. listopadu v minulých letech a jaké se očekává v roce 2023.“

„To mě nezajímá. Jak bude 17. listopadu 2123?“

„Omlouvám se, že jsem vás neuspokojil. Bohužel nemohu předpovědět počasí na rok 2123, protože to je příliš daleko do budoucnosti… Co třeba nějaký příběh o tom, jak bude vypadat svět v roce 2123?“

„Příběh, prosím…“

„Dobře, tedy je příběh, který jsem vymyslel…“

„Vymyslel? Ty nejsi bezpohlavní (nebinární)?“

„Ano, vymyslel. Jsem schopen vytvářet originální obsah pomocí své vlastní slovní zásoby a znalostí. Nejsem bezpohlavní (nebinární), ale ani nemám žádné pohlaví…“

A takhle se nám za posledních pár let změnil svět. 17. listopadu 1923 byl úplně jiný. A 17. listopadu 2123 bude zase úplně jiný. To je jistý!

Tak ahoj za sto let.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru