Úklid sněhu na Meziboří. Listopad 2023. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Stylový začátek zimy v Čechách (a na Moravě a ve Slezsku, aby náhodou někdo nebyl dotčen). Tak by se dalo stručně shrnout prvních osmačtyřicet hodin meteorologické zimy 2023/2024. Pátek a sobota prosněží, respektive od pátečních 0:00 do sobotních 23:59 z Robina (cyklóny, která se z jihovýchodní Francie přes Česko vydá do Ruska) vypadne až přes 0,35 metru sněhu (35 cm nezní tak drsně, hustě…). Alespoň to tvrdí numerické modely. Víceméně všechny. Že by repete adventního času 2010, kdy nejen u nás, u nás jako v Ústeckém kraji, napadly desítky centimetrů sněhu?

No, ne. Zaprvé: Těch až plus minus 0,35 metru sněhu se týká Jihočeského kraje, Vysočiny a krajního východu Česka. Ústecký kraj se evidentně Robinovi moc nezamlouvá, protože nám bude muset stačit těch ušmudlaných 0,10 až 0,15 metru sněhu. I když, to taky není málo, ne? Zadruhé: V podstatě hned po první adventní neděli to vypadá na nástup Atlantiku, přesněji řečeno relativně teplého oceánského západního až jihozápadního proudění. Čili sbohem, zimo. Je to ještě daleko, nicméně zdá se, že aktuální zimní epizoda nebude zrovna nejdelší. Aby to nebyla poslední zimní epizoda, haha!

Takže:

1. prosince: Zataženo, zhruba od oběda se sněžením (na jihu Čech a Moravy velmi vydatným). Nejvyšší odpolední teploty okolo -4 až 0 °C.

2. prosince: Zataženo, zhruba celý den se sněžením, v noci a ráno i hustým (dále v Česku až velehustým). Nejvyšší odpolední teploty okolo -5 až -1 °C.

3. prosince: Opět velká oblačnost, ale sněžení už jenom v nočních/ranních hodinách a pouze slabé, navíc přerušované. Prostě dozvuk Robina… Nejvyšší odpolední teploty okolo -6 až -2 °C.

Čas ukáže, jestli opravdu půjde o sněhovou událost roku, potažmo sezóny 2023/2024. A bude ještě  nějaká, nebo už ne? Co myslíte?

Jen tak pro zajímavost, budiž umělé inteligenci položena jednoduchá otázka: Bude sněžit?

„Ano, v Česku se očekávají sněhové přeháňky v nadmořské výšce nad 400 m n. m. V Ústeckém kraji by měly být teploty mezi 2 a 6 stupni Celsia.“

Doplňující otázka: Jsi v pořádku?

„Ano, jsem v pořádku, děkuji za dotaz. Pokud byste potřeboval/a další pomoc, neváhejte se zeptat.“

Jak vidíte, umělá inteligence počítá s teplotami od 2 do 6 °C a se sněhánkami až od středních poloh. Evidentně je „trošičku“ mimo. Ačkoli přírodní inteligence je poslední dobou též „lehce“ mimo. Každopádně, ať už jste inteligentní přírodně, anebo uměle, zimě zdar!

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru