Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – Sehnat v dnešní době řemeslníka je zapeklitá věc. Ti, kteří svoji práci skutečně skvěle ovládají, mají zakázky na víc než rok dopředu. Najít někoho, kdo může začít pracovat během následujících pár týdnů, je tvrdý oříšek, proto každý s nadšením zajásá, když se mu to povede. Jenže výsledky tzv. řemeslníků, kteří umí od všeho trochu, mohou být tristní. O tom se přesvědčila jedna žena z Jirkova.

Chomutovský vyšetřovatel v minulých dnech zahájil trestní stíhání 34letého muže. Obvinil ho ze spáchání trestných činů neoprávněného podnikání a podvodu. O jeho podvodném jednání se policisté dozvěděli na základě oznámení ženy z Jirkova. Ta se s dotyčným, jehož znala od vidění, před časem domluvila na provedení různých prací na domě, zahrnujících například rekonstrukci koupelny. Práce však měl tento „řemeslník“ provádět neodborně a ani je nedokončil. Přitom měl od ženy za domluvené práce a materiál postupně vyinkasovat přes 150 tisíc korun. Žena se tedy obrátila na policisty a ti se začali případem zabývat.

V rámci rozsáhlého prověřování zjistili, že zmíněný Chomutovan již delší dobu provádí různé stavební práce napříč Ústeckým krajem (zejména v okrese Chomutov, ale třeba i na Mostecku, Teplicku či Lounsku), aniž by vlastnil platné živnostenské oprávnění v příslušném oboru. „To sice dříve měl, avšak již v roce 2019 mu bylo rozhodnutím příslušného správního orgánu zrušeno," upozornila policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Kriminalisté dosud shromáždili informace o čtrnácti podobných případech, kdy tento „podnikatel“ většinou reagoval na poptávky lidí na různých inzertních portálech, kde poptávali řemeslné práce, jako rekonstrukce bytů, domů, nebo jejich částí. „Posléze se s poptávajícími na vykonání prací domluvil, prováděl je však neodborně a ve většině případů je ani nedokončil. Navíc za takové práce inkasoval peníze na základě lživě vystavených faktur. Celkem si tímto neoprávněným podnikáním měl přijít na více než 1,1 milionu korun," dodala mluvčí.

Přitom více než 200 tisíc korun měl od některých poškozených získat podvodným jednáním, kdy od nich vyinkasoval peníze za práce a materiál, které však vůbec neprovedl a materiál nenakoupil. Ve dvou případech ho poškození přiměli k tomu, že jim dluh za neprovedené práce písemně uznal, avšak jako dlužníka záměrně uvedl jinou osobu než sebe.

V rámci prověřování provedli chomutovští kriminalisté u podezřelého také domovní prohlídku, při níž zajistili důkazy o jeho protiprávní činnosti. V současné době policisté prověřují ještě další obdobná jednání, kterých se obviněný mohl dopustit.

„Za zmíněné trestné činy hrozí obviněnému v případě odsouzení kromě peněžitého trestu nebo zákazu činnosti až pětileté odnětí svobody," uzavřela Miroslava Glogovská.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru