Zleva: vrchní ředitelka sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek MPSV Iva Merhautová, 1. náměstek Jiří Kulhánek, radní Jan Růžička a předsedkyně výboru Zdenka Vachková. Foto: Ústecký kraj
Most

Ústecký kraj – Zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí v čele se sekční ředitelkou Ivou Merhatovou přijeli do Ústeckého kraje seznámit starosty měst a obcí s plánovanou úpravou systému nepojistných sociálních dávek. Změna sází na digitalizaci a pro klienty má být zjednodušením. Zároveň ale přináší motivační prvek v podobě vazby dávky na výkon práce apod.

Kromě starostů na představení nového systému přišli i 1. náměstek Jiří Kulhánek, radní pro finance Jan Růžička, předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zdenka Vachková a předseda Kontrolního výboru Jiří Baudis.

„Navrhovaná změna bude revolucí v oblasti sociálních dávek. Přinese zjednodušení a zlepšení systému. Navíc jde ruku v ruce s připravovaným zákonem o dostupném bydlení. To dává obcím a městům do ruky zajímavý nástroj cílit výplatu dávek opravdu potřebným,“ okomentoval setkání 1. náměstek Jiří Kulhánek.

Jak představili zástupci MPSV, nově by se žádalo o jednu dávku, která se skládá ze čtyř komponent: pracovního bonusu, dítěte, bydlení a živobytí. Dávkoví specialisté by i na základě vyžádaných podkladů, které by ovšem nedodával žadatel, ale přímo instituce (příjmy, zálohy na energie, zůstatek na účtu apod.) dokázali vyhodnotit potřebnost. Nový systém má přinášet více motivačních prvků.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru