Zkouška se prováděla pomocí šesti plně naložených náklaďáků. Foto: Jitka Fárová
Most

Lounsko – V pondělí 4. prosince 2023 se na největším mostě stavby D7 u Chlumčan, který vede přes Smolnický potok, prováděly zátěžové zkoušky. Ty jsou nezbytnou podmínkou pro zprovoznění mostu.


„Na most vjede 6 nákladních vozidel naložených na 32 tun, to znamená, že dohromady se jedná o 192 tun zatížení a ta auta najedou na určité místo, do určitého pole uprostřed rozpětí, a budeme prověřovat deformace mostu,“ vysvětlil hlavní stavbyvedoucí Alexander Chudík.

Stavbu mostu, který má délku 172 metrů a průměrnou výšku 16,5 metru, provázely technické problémy. „Při zakládání mostu jsme narazili na staré potrubí resp. starý náhon od chlumčanského mlýnu, muselo se kvůli tomu změnit pažení kolem základů. Další překážkou byl stav potoka. Problémů bylo hodně, ale zhotovitel to zvládl,“ popsal Karel Tittelbach, stavební dozor ze společnosti Komovia.

„Pokud ta zkouška dneska vyjde, tak most je bezpečný a bude úspěšně uveden do provozu,“ dodal Alexander Chudík, hlavní stavbyvedoucí. To by mělo být 18. prosince letošního roku, kdy bude předčasně zprovozněn levý jízdní pruh.

Zítra se konají zátěžové zkoušky na druhé části mostu. Celková kolaudace stavby se plánuje v červnu příštího roku.

 

0412most2 86176

0412most3 639a1

0412most4 857c5

0412most5 dbd73

0412most7 9d73a

0412most8 f9985

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru