Řízek s bramborovým salátem. Každý ho dělá jinak. Jaký je asi ve věznici? Ilustrační foto
Most

ČR/Ústecký/Karlovarský kraj – Vánoční svátky nebo Silvestra chce většina lidí strávit s těmi nejbližšími. Jsou ale někteří, kterým se tohle přání nesplní. Vězni ve věznicích či vazbách ve většině zařízení nemají ani o Vánocích žádné výhody nebo úlevy.

VÁNOČNÍ SVÁTKY VE VAZEBNÍ VĚZNICI V LITOMĚŘICÍCH

Ve vazební věznici Litoměřice stráví letos vánoční svátky až 320 vězněných osob.

Obvinění a odsouzení, kteří zde jsou, nemají o vánocích žádné zvláštní výhody. Jsou povinní dodržovat stanovený režim dne. „Na Štědrý den dostanou k večeři smažené rybí filé s bramborovým salátem. V osobním volnu po splnění povinností mohou sledovat televizní programy. Pro zpestření těchto dní, bude dále realizován pro odsouzené a obviněné program organizovaný odbornými zaměstnanci sestavený ze sportovních aktivit, např.:  stolní tenis, florbal, kulečník, šachy aj. Zástupci evangelické církve metodistické uspořádají ve vazební věznici vánoční bohoslužby,“ uvedl tiskový mluvčí vazební věznice  v Litoměřicích.

Vybraní odsouzení, kteří plní stanovený program zacházení nad rámec svých povinností, můžou dostat na Vánoce a Silvestr od ředitele vazební věznice kázeňskou odměnu, přerušení výkonu trestu odnětí svobody, a tak budou mít možnost prožít vánoční svátky v kruhu své rodiny.

VÁNOCE VE VĚZNICI V KYNŠPERKU NAD OHŘÍ 

I tady odsouzení nemají v období vánočních svátků ve vězení žádné zvláštní výhody, stanovený rozvrh dne a své povinnosti musí dodržovat i v tomto období. „Část z nich si nechce vánoce nijak zvlášť připomínat, nechtějí dělat ani minimální výzdobu. Jsou spíše uzavřenější a klidnější. Pro mnohé z nich jsou to první vánoce ve vězení a možná ani k slzám nebudou mít daleko. Od rodin dostávají dopisy, jak se doma nakupují dárky, jak probíhají přípravy a jak jim jejich muži, synové chybí. I ti otrlejší zjihnou, mrzí je, že nemohou být s nimi,“ popsala tisková mluvčí věznice v Kynšperku nad Ohří Petra Bělíková.

Personál je v tomto období spíše shovívavější, pokud se nejedná o nic závažného, co jde, řeší hlavně domluvou. Připravují se bohatší programy zacházení, vyhlašují se různé soutěže, odsouzení se účastní aktivit, kde se peče cukroví, vyrábějí drobné vánoční dekorace, zpívají koledy.

V kuchyni pro ně připravují na Štědrý večer hovězí polévku, bramborový salát a smažené řízky. Tradičně dostanou také vánoční balíček s cukrovím a ovocem.

 Věznice sama se také zapojuje do charitativních akcí. Letos se zaměstnanci chytají  na návštěvu do dětského domova v Chebu a Aši, kam chtějí předat drobné vánoční dárky, zejména knížky, školní potřeby aj.  nakoupené z uspořádané sbírky.

SVÁTKY VE VĚZNICI VŠEHRDY

Odsouzení povečeří vepřový řízek s bramborovým salátem, dostanou ovoce a krabičku cukroví.

„Stromek je na návštěvním sále v administrativní budově, kde probíhají i návštěvy. Na jednotlivých oddílech si vězni mohou vyzdobit chodbu nebo kulturní místnost. Na oddíle specializovaném pro odsouzené s poruchami chování způsobenými užíváním návykových látek si odsouzení vánoční výzdobu připravují každý rok. Stromek je zakoupený z grantu a dekorace vyrobí svépomocí (papírové hvězdy, dřevěný betlém, adventní věnec, dřevěný sněhulák a dekorace z palety),“ uvedla mluvčí věznice Vladimíra Varmužová.

Koledy si odsouzení zazpívají spíše po menších skupinkách na kulturní místnosti. Na některých oddílech mají k dispozici u vychovatele nebo speciálního pedagoga k zapůjčení kytaru.

V případě nějakého „předvánočního splínu" mají odsouzení k dispozici odborné zaměstnance, mohou si pohovořit s psychologem, speciálním pedagogem nebo kaplanem. Jinak standardním způsobem probíhají návštěvy nebo Skype návštěvy. Na oddílech mají k dispozici telefonní automat, ze kterého mohou zavolat svým blízkým.  V případě, že si odsouzený vytvořil podmínky pro udělený odměn typu volné návštěvy nebo přerušení trestu, jsou jim tyto odměny v období Vánoc udělovány.

V rámci aktivit programu zacházení odsouzení pod dohledem odborných zaměstnanců pečou cukroví každoročně. Suroviny si mohou zakoupit ve vězeňské prodejně.

VĚZNICE HORNÍ SLAVKOV

Na Štědrý den ve věznici probíhá běžný režim, tak jako tomu je v jiných dnech pracovního volna. „Avšak nad rámec všichni odsouzení při výdeji oběda dostanou potravinový balíček, ve kterém je např. ovoce, oříšky, káva a cukroví. K večeři se podává řízek s bramborovým salátem. V době vánočních svátků se organizují různé sportovní aktivity a naučné kvízy, sleduje se televize,“ popsala svátky mluvčí Věznice Horní Slavkov Marcela Vavřinovská

Před Vánoci si odsouzení vyrábí v rámci aktivit různé vánoční ozdoby a dekorace, kterými si zvelebují společné prostory oddílů, zejména kulturní místnosti a chodby, a to stejně jako v domácnostech již od prvního adventního víkendu. Na kulturních místnostech jsou ozdobené vánoční stromky.

„Většina odsouzených je komunikativnější a na vánoční svátky se těší. Zájem o Vánoce je mezi vězni velký, mají volnější režim, prodloužený čas sledování TV apod., zpravidla také probíhají častější telefonáty s rodinnými příslušníky, eventuálně v případě povolení také videohovory prostřednictvím aplikace Skype,“ uvedla dále mluvčí.

Odsouzení si ze svých finančních prostředků pořídí ve vězeňské kantýně, popř. na základě povolených balíků, potraviny, z nichž si následně připravují obložené mísy či chlebíčky. Vězeňská kantýna má před svátky rozšířenou nabídku povolených potravin, které nejsou běžně v prodeji. Z této rozšířené nabídky si mohou odsouzení na základě písemné objednávky objednat např. vánoční cukroví, různé druhy salátů, veky apod.

Vařit či péct mohou pouze odsouzení zařazení do výstupních oddílů, na ostatních oddílech je odsouzeným umožněno připravit si sváteční pohoštění zastudena.

VĚZNICE OSTROV

Odsouzení na Štědrý den ve Věznici Ostrov budou mít jídlo opravdu skoro jako doma, kdyby byli u svých rodin. Na snídani dostanou vánočku a kakao, na oběd bude polévka a fazole na kyselo (bez masa, aby odsouzení viděli „zlaté prasátko"). A štědrovečerní večeře bude klasická – vepřový řízek a bramborový salát, navíc ještě cukroví a balíček mleté kávy.

„Odsouzení si své oddíly zdobí sami, a to zejména vločkami, sněhuláky a řetězy, které si vyrobí z papírů. Vše se vyrábí pod dozorem odborných zaměstnanců věznice, kteří jim v rámci možností dodají papíry a lepidlo na papír. Na každém oddíle mají odsouzení v době vánočních svátků vyzdobený umělý stromeček, pod který si někteří odsouzení balí a následně mezi sebou rozdávají drobné dárečky. Je potřeba vyzdvihnout kreativitu některých odsouzených při výzdobách ložnic. Většina odsouzených se ráda zapojuje do těchto prací, a to i po návratu z práce,“ informovala Zdeňka Stöckbauerová z Věznice Ostrov

Dodržování vánočních zvyků je ve výkonu trestu odnětí svobody poněkud omezenější. Nicméně i odsouzení jsou také jenom lidé a nějaké ty koledy z jejich úst u stromečku zazní. 

„Na každém oddíle mají odsouzení přístup k telefonnímu automatu. Většina z nich na Štědrý den využije možnost telefonního hovoru s rodinami a s nejbližšími si popřejí vše nejlepší o těchto nejkrásnějších svátcích v roce. Mnohdy ukápne i nějaká ta slzička. Bohužel i ve výkonu trestu jsou odsouzení, kteří z jakýchkoliv důvodů nemají venku v civilním životě nikoho. Někteří odsouzení nemají venku své blízké, se kterými by sdíleli vánoční náladu, ale ve výkonu trestu si našli kamarády a díky nim jsou pro ně vánoční svátky o něco veselejší,“ dodala Zdeňka Stöckbauerová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru