Vánoce v nemocnici.
Most

Ústecký kraj – Ne všichni mohou trávit svátky v kruhu rodinném. Stav některých bohužel vyžaduje hospitalizaci v některé z nemocnic v Ústeckém kraji i přes svátky. Dostanou pacienti ke štědrovečerní večeři salát a bude chodit Ježíšek?

Pro pacienty je ve svátečních chvílích nejnáročnější, že si nemohou doma užívat pohodu se svými blízkými. Už dávno ale neplatí, že v nemocnicím mohou na návštěvu příbuzní dorazit jen ve striktně daných návštěvních hodinách. „V naší nemocnici celoročně, a vánoční svátky v tomto nejsou výjimkou, vycházíme rodinným příslušníkům našich pacientů vstříc. Pokud tedy chtějí pobýt na jakémkoliv oddělení déle, záleží to vždy na domluvě s naším personálem. Kdykoliv,“ potvrzuje Karolína Odlasová, marketingová specialistka z Nemocnice Kadaň. Jak ale upozorňuje Ivo Chrástecký, mluvčí Krajské zdravotní, a. s., která provozuje nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově, Rumburku a Litoměřicích, situaci může velmi zkomplikovat současná epidemiologická situace: „S ohledem na zvýšený počet respiračních onemocnění prosíme návštěvníky našich nemocnic, aby byli ohleduplní ke svému okolí a našemu ošetřujícímu personálu a vstupovali do nemocnic s ochrannými pomůckami a omezili návštěvy hospitalizovaných pacientů na minimum. Ale samozřejmě se bude zdravotnický personál ve vánočním čase snažit blízkým pacientů vyjít vstříc, umožní-li to na oddělení aktuální situace.“

O co nepřijdou pacienti, to je vánoční menu. Jak v nemocnicích Krajské zdravotní, tak i v Kadani dostanou pacienti, pokud to jejich zdravotní stav dovoluje, tradiční bramborový salát a řízek. „Na Štědrý den k obědu nebude chybět řízek a bramborový salát, rybí polévka. Stravovací provoz v největší Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem na Boží hod nabídne hovězí svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem a polévku s játrovými knedlíčky, na Štěpána vepřovou pečeni s bramborovým knedlíkem a dušeným kysaným zelím a hovězí polévku s těstovinou,“ potvrzuje Ivo Chrástecký. V Kadani nebude chybět na první den v novém roce tradiční čočka.

K tomu všemu budou hrát v nemocnici koledy, nechybí vánoční výzdoba, na pokojích jsou televizory, kde mohou pacienti sledovat pohádky a vánoční program. Jak to ale má personál? Tahají si snad při rozvržení služeb pomyslného Černého Petra? „Služby se domlouvají s ohledem na potřeby všech našich zaměstnanců a všichni si vycházejí vstříc,“ vysvětluje Karolína Odlasová. I v zařízeních Krajské zdravotní se snaží domluvit tak, aby zvláště ti, kteří mají malé děti, měli o Štědrý den volno.

Nesmíme zapomenout na Ježíška. Jak je to s dárky? Podle zdravotníků rozhodně pacienty nějaká drobnost, překvapení potěší. „Záleží pak už jen na nich, jestli si dárek chtějí nechat u sebe, jako ostatní osobní věci,“ potvrzuje Ivo Chrástecký.

Každoročně se také připomíná, ať si lidé dají při večeři pozor a neskončí na pohotovosti s kapří kůstkou v krku. Opravdu se o Vánocích plní pohotovost z tohoto důvodu? Jak mluvčí Krajské zdravotní, tak Nemocnice Kadaň toto vyvracejí. Jde spíše o výjimky. Možná, že v tomto případě varování zabírají. Tak ať je tomu i letos. Veselé Vánoce! 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru