Ilustrační foto: CC0
Most

ČR/Ústecký kraj – Sezona lovu dravců startuje každým rokem 16. 6. a trvá až do konce roku, tedy do 31. 12. V tomto období se rybáři mohli soustředit na lov nejcennějších druhů našich ryb, jako candát obecný, štika obecná, okoun říční, ale i sumec velký či bolen dravý.

„Zákaz lovu dravců neboli období jejich hájení je ukotveno v platné legislativě ČR. Toto legislativní ustanovení koresponduje s obdobím rozmnožování těchto ryb, kdy od začátku roku se již některé druhy těchto ryby připravují na výtěr. Výtěrové období dravých ryb začíná štikou, jejíž rozmnožování může podle teploty vody probíhat již v březnu, následuje bolen, potom candát a okoun a tření dravých ryb pak uzavírá teplomilný sumec velký,“ vysvětluje mluvčí Českého rybářského svazu Lukáš Mareš.

Lovit rybáři nemůžou v tomto čase ani ve pstruhových vodách. „Ve pstruhových revírech jsou v tomto období všechny druhy ryby hájeny (od 1. 12.), zahájení lovu pro pstruhaře je pak stanoveno na 16. 4.,“ uvádí mluvčí.

Přesto rybářské pruty nemusejí ležet v koutě. „V mimopstruhových revírech jsou pak v tomto období loveny převážně kaprovité druhy ryb včetně kapra obecného, který stanovenou dobu hájení nemá. Je potřeba si však dát pozor na to, že v jarním období je také doba hájení reofilních (proudomilných) druhů ryb (od 16. 3 do 15. 6.), a loveny tak nesmí být druhy jako ostroretka stěhovavá, parma říční, podoustev říční, jelec jesen nebo jelec tloušť. Loven může být v jarním období také úhoř říční, na jehož lov se část rybářů zaměřuje a který je hájen až v období od 1. 9. do 30. 11. V mimopstruhových rybářských revírech lze také celoročně lovit pstruha duhového a sivena amerického,“ dodává Lukáš Mareš. 

V roce 2022 vysadil Český rybářský svaz jako celek do našich vod celkem více než 1,3 milionů kusů candáta obecného, 756 tisíc kusů štiky obecné, 260 tisíc kusů okouna říčního, 97 tisíc kusů bolena dravého a 26 tisíc kusů sumce velkého.

Za rok 2023 tento přehled zatím Český rybářský svaz poskytnout nemůže, protože někde ještě nejsou statistické údaje zpracovány.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru